
Türgi köök on tuntud oma rikkalike maitsete ja sajanditepikkuste kulinaarsete traditsioonide poolest. Üks selle armastatumaid roogasid on sarma – viinamarjalehtedesse keeratud täidetud rullid, mis võivad olla kas taimetoitlased või lihaga. See artikkel keskendub klassikalisele zeytinyağlı yaprak sarma ehk oliiviõlis valmistatud taimsele versioonile, mida serveeritakse sageli eelroana.
Koostisosad (umbes 6 portsjonit)
Täidiseks:
- 1 klaas ümmargust riisi
- 1 suur sibul (peeneks hakitud)
- 2 spl männipähkleid (valikuline)
- 2 spl rosinaid või sõstraid
- 1/2 klaasi hakitud värsket peterselli
- 1/4 klaasi hakitud värsket münti
- 1/2 klaasi oliiviõli
- 1 tl tomatipastat
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 1 tl musta pipart
- Soola maitse järgi
Muud:
- 200–300 g marineeritud viinamarjalehti (soolatud või vees leotatud)
- 1 sidrun (viiludena)
- Vesi või köögiviljapuljong keetmiseks
- Veel 2–3 spl oliiviõli pealt valamiseks
Ettevalmistus
1. Viinamarjalehtede ettevalmistus
Kui kasutad soolatud või purgis müüdavaid viinamarjalehti, leota neid soojas vees 10–15 minutit, et sool eemaldada. Loputa mitu korda ja lase nõrguda.
2. Täidise valmistamine
Kuumuta pannil oliiviõli ning prae sibul klaasjaks. Lisa männipähklid ja prae kergelt kuldpruuniks. Lisa riis ja sega 2–3 minutit. Lisa tomatipasta, rosinad, vürtsid, sool ja umbes 1/2 klaasi vett. Hauta madalal kuumusel, kuni vesi imendub ja riis on poolpehme. Eemalda tulelt ja sega hulka hakitud ürdid. Lase jahtuda.
3. Rullimine
Aseta viinamarjaleht sile pool allapoole, veeni pool üles. Pane keskele teelusikatäis täidist. Voldi küljed sisse ja rulli alt üles tihedalt, kuid mitte liiga tugevalt (riis paisub).
4. Keetmine
Aseta poti põhja mõned katkised või kasutamata lehed. Lao sarmad tihedalt kihiti potti. Aseta peale sidruniviilud ja vala üle vähese oliiviõli ning kuuma vee või köögiviljapuljongiga, kuni rullid on kaetud. Kata kuumakindla taldriku või väiksema kaanega, et need lahti ei rulluks. Hauta kaane all madalal kuumusel umbes 40–50 minutit.
Serveerimine
Lase sarmadel täielikult jahtuda. Serveeri toatemperatuuril sidruniviilude ja soovi korral jogurtiga. Need sobivad ideaalselt eelroaks, pidulauale või suupisteks suveõhtutel.
Näpunäiteid ja variatsioone
- Soovi korral võid lisada täidisesse hakitud tomateid või asendada rosinaid granaatõunaseemnetega.
- Kui eelistad lihaga versiooni, lisa täidisele 200 g hakkliha ja vähenda riisi kogust.
- Sarmasid võib säilitada külmikus kuni 4 päeva.
Miks sarma on tervislik valik?
Sarma on suurepärane taimetoit, mis sisaldab rohkelt kiudaineid, antioksüdante ja tervislikke rasvu tänu oliiviõlile. See sobib ideaalselt Vahemere dieedi järgijatele ja neile, kes otsivad kergeid, kuid toitvaid roogasid.
Kokkuvõte
Traditsiooniline Türgi viinamarjalehtede sarma on maitsev ja elegantne roog, mis toob lauale idamaised aroomid ja tervisliku toitumise. Selle retsepti järgi saad valmistada ehtsa Türgi suupiste, mis rõõmustab nii peret kui külalisi.