Tarhana supp

Türgi Tarhana supp – hapukas ja toitev kodune roog

Tarhana supp

Tarhana çorbası on üks vanimaid ja traditsioonilisemaid Türgi suppe, mis on tuntud oma hapuka maitse, kääritatud koostise ja toitaineterikka sisu poolest. Tarhana on segu nisujahust, jogurtist, köögiviljadest ja vürtsidest, mis kuivatatakse ja seejärel pulbriks jahvatatakse. Sellest valmistatakse kiiresti valmiv ja sügava maitsega supp, mida Türgi peredes armastatakse eriti külmal ajal.


Mis on tarhana?

Tarhana on kääritatud kuivsegu, mis sisaldab:

  • Nisujahu või bulgurit
  • Jogurtit
  • Tomatit
  • Paprikat
  • Sibulat
  • Maitsetaimi ja vürtse (nt piparmünt, tüümian)

Segu fermenteeritakse mitme päeva jooksul, kuivatatakse päikese käes ja säilitatakse purgis või kotis. See muudab supi kergesti valmistatavaks ja pika säilivusajaga.


Koostisosad (4 portsjonit)

  • 4 spl tarhana pulbrit
  • 2 spl oliiviõli või võid
  • 1 spl tomatipastat
  • 1 tl punast pipart või paprikapulbrit
  • 1 tl kuivatatud münti (valikuline)
  • 1 tl soola
  • 5 klaasi vett või puljongit (kana- või köögiviljapuljong)

Valmistamine

1. Leotamine
Sega tarhana pulber 1 klaasi leige veega ja lase seista 10–15 minutit, kuni see muutub pastaks.

2. Praadimine
Kuumuta potis õli või või. Lisa tomatipasta ja kuumuta 1 minut, kuni see lõhnab. Lisa punane pipar ja münt.

3. Supi valmistamine
Lisa tarhana segu potti ja sega pidevalt, et see põhja ei kõrbeks. Vala aeglaselt peale ülejäänud vesi või puljong.

4. Keetmine
Lase supil madalal kuumusel podiseda umbes 15–20 minutit, aeg-ajalt segades. Supp muutub paksemaks ja siidiseks. Kui see on liiga paks, lisa veidi kuuma vett.

5. Serveerimine
Serveeri kuumalt koos krõbeda leiva või värske lavašiga. Türgis lisatakse tihti kõrvale ka veidi jogurtit või sidrunimahla.


Miks süüa tarhana suppi?

  • Rikas probiootikumide poolest tänu kääritamisele
  • Kõrge kiudainesisaldus ja madal rasvasisaldus
  • Toitev ja kergesti seeditav
  • Ideaalne lastele ja haigusest taastumisel

Näpunäited ja variatsioonid

  • Kui soovid kreemjamat tekstuuri, võid tarhana eelnevalt saumikseriga läbi lasta.
  • Võid kasutada ka piima ja vee segu, et muuta supp veelgi pehmemaks.
  • Lisa hakitud küüslauku või tšillihelbeid, kui soovid vürtsikamat maitset.