Ezogelin supp

Ezogelin supp – Türgi vürtsikas ja toitev läätsesupp

Ezogelin supp

Ezogelin çorbası on üks Türgi köögi armastatumaid suppe. Selle nimi tähendab “pruudi suppi” ja on inspireeritud legendist vaese ja õnnetu pruudist Ezo’st, kes valmistas selle supi oma koduigatsuse leevendamiseks. Ezogelin on vürtsikas, toitev ja täis idamaiseid aroome. See sisaldab punaseid läätsi, riisi ja bulgurit ning sobib suurepäraselt külmal ajal või tervislikuks lõunaks.


Koostisosad (4 portsjonit)

  • 1 klaas punaseid läätsi
  • 2 spl bulgurit
  • 2 spl riisi
  • 1 sibul
  • 1 spl tomatipastat
  • 2 spl oliiviõli või võid
  • 1,5 l vett või köögiviljapuljongit
  • 1 tl piparmünti (kuivatatud)
  • 1 tl punast pipart või paprikapulbrit
  • 1 tl soola
  • 1/2 tl musta pipart
  • Soovi korral: küüslauk, sidruniviilud, tšillihelbed

Valmistamine

1. Ettevalmistus
Loputa läätsed, bulgur ja riis eraldi külma vee all. Haki sibul peeneks.

2. Praadimine
Kuumuta potis õli või või, lisa hakitud sibul ja prae kuni kuldpruuniks. Lisa tomatipasta ja kuumuta veel 1 minut.

3. Supi keetmine
Lisa läätsed, bulgur ja riis potti. Vala peale vesi või puljong. Lisa sool, pipar, punane pipar. Lase keema tõusta ja seejärel keeda madalal kuumusel umbes 25–30 minutit, kuni kõik terad on pehmed.

4. Vürtside lisamine
Lisa kuivatatud piparmünt ja soovi korral tšillihelbed. Võid ka blenderdada, kui eelistad kreemjat tekstuuri – traditsiooniliselt aga jäetakse see kergelt tükiliseks.

5. Serveerimine
Serveeri kuumalt koos sidruniviiluga, mida võib supi sisse pigistada. Kõrvale sobib hästi värske leib või pita.


Ezogelin supi eelised

  • ✅ Kombineerib läätsed, riisi ja bulguri – täiuslik toitainete allikas
  • ✅ Taimne ja sobib ka veganitele (kasutades oliiviõli)
  • ✅ Tugevdab immuunsust tänu küüslaugule ja vürtsidele
  • ✅ Soojendav ja lohutav roog sügiseks ja talveks

Näpunäited

  • Kui soovid veelgi rikkalikumat maitset, lisa veidi puljongikuubikut või keeda supp kanapuljongis.
  • Vürtsikuse armastajatele soovitame lisada veidi Aleppo pipart või cayenne’i.
  • Võid ka kasutada köögiviljatükke, nt porgandit või sellerit.