Barbunya pilaki

Barbunya pilaki – Türgi köögi taimne klassika

Barbunya pilaki

Barbunya pilaki on kerge, maitsev ja toitainerikas Türgi roog, mis kuulub niinimetatud “zeytinyağlı” ehk oliiviõliga valmistatud roogade hulka. See sobib suurepäraselt taimetoitlastele ning on ideaalne valik suvisteks õhtusöökideks või eelroaks.

Mis on barbunya pilaki?

Barbunya pilaki valmistatakse punaste ubadega (barbunya ehk borlotti oad), millele lisatakse sibulat, porgandit, küüslauku, tomatit ja rohkelt oliiviõli. Kõik koostisosad hautatakse aeglaselt, kuni saavutatakse rikkalik ja harmooniline maitse. Serveeritakse külmalt sidruniviilude ja värske peterselliga.

Türgi köögi traditsiooniline roog

Barbunya pilaki kuulub Türgi traditsiooniliste taimsete roogade hulka ja on laialdaselt levinud Egeuse ja Vahemere piirkonnas. Seda serveeritakse sageli meze ehk eelroana ning see on oluline osa Türgi kodusest toidukultuurist. Pilaki roogasid peetakse kergesti seeditavaks ja sobivaks ka paastu ajal.

Kuidas valmistatakse?

Barbunya oad keedetakse esmalt pehmeks. Eraldi pannil hautatakse sibul, porgand ja küüslauk oliiviõlis, seejärel lisatakse tomatipasta, keedetud oad ja vesi. Roog jäetakse madalal kuumusel podisema, kuni maitsed segunevad. Lõpus jahutatakse ja hoitakse külmikus enne serveerimist – maitse paraneb järgmisel päeval.

Tervislik ja taimne valik

Barbunya pilaki on suurepärane valik tervisliku toitumise austajatele. Oad on rikkad valkude, kiudainete ja raua poolest, samas kui oliiviõli lisab kasulikke rasvhappeid. See roog ei sisalda loomseid koostisosi ning sobib nii veganitele kui ka taimetoitlastele.

Kus Eestis proovida?

Mõnes Türgi restoranis Eestis võib leida barbunya pilaki menüüs, eriti suvehooajal või kui on saadaval värskeid oatooteid. Samuti on võimalik seda ise kodus valmistada – koostisosad on kergesti kättesaadavad ja retsept on lihtne.