
Bulguripilaff on üks Türgi köögi klassikalisi roogasid, mis ühendab endas lihtsuse, toitvuse ja rikkaliku maitse. Bulgur ehk purustatud nisu on kõrge kiudainesisaldusega, tervislik ja kerge seedida, mistõttu on see ideaalne alternatiiv riisile. Türgi köögis on see väga levinud kõrvalroog, mida serveeritakse tihti liha, kana või taimsete roogade kõrvale.
📝 Koostisosad (4 portsjoni jaoks)
Põhikoostisosad:
- 1 klaas jämedateralist bulgurit (pilaffibulgur)
- 2 spl oliiviõli või võid
- 1 keskmine sibul (peeneks hakitud)
- 1 küüs küüslauku (hakitud)
- 1 keskmine tomat (riivitud või peeneks hakitud)
- 1 spl tomatipastat
- 2 klaasi kuuma vett või köögiviljapuljongit
- ½ tl soola (maitse järgi)
- ½ tl musta pipart
- ½ tl paprikapulbrit (valikuline)
- 1 roheline paprika (hakitud – valikuline)
Soovi korral lisada:
- 1 spl võid lõpus lisamiseks
- Hakitud värske petersell serveerimiseks
🍳 Valmistamisõpetus
1. Ettevalmistus
Mõõda välja bulgur ja loputa seda sõelal külma veega, et eemaldada liigsed tärklised. Jäta ootele.
2. Köögiviljade hautamine
Kuumuta pannil või või oliiviõli. Lisa hakitud sibul ja kuumuta keskmisel kuumusel, kuni see muutub läbipaistvaks. Lisa küüslauk ja soovi korral roheline paprika, kuumuta veel 1–2 minutit.
3. Tomati ja pasta lisamine
Lisa riivitud tomat ja tomatipasta. Prae segu 3–4 minutit, kuni segu on paksenenud ja tomati happesus on vähenenud. Lisa maitseained: sool, pipar ja paprikapulber.
4. Bulguri lisamine
Lisa bulgur ja sega korralikult läbi, et kõik terad kaetaks tomatise seguga. See aitab bulguril omandada sügavama maitse.
5. Keetmine
Lisa kuum vesi või puljong. Sega läbi ja lase keema tõusta. Alanda kuumust, kata pott kaanega ja hauta 15–18 minutit, kuni kogu vedelik on imendunud ja bulgur on pehme.
6. Lõpufaas
Kui bulgur on valmis, tõsta pott tulelt ja lase 10 minutit seista. Soovi korral lisa lusikatäis võid ja sega läbi, et pilaff jääks eriti pehme ja maitsev.
💡 Kasulikud Nõuanded
- Soovi korral võid lisada ka keedetud kikerherneid, et muuta roog veelgi toekamaks ja taimseks pearoaks.
- Bulgur sobib ideaalselt külma salatina – lase jahtuda ja lisa hakitud kurk, tomat, sidrunimahl ja oliiviõli.
- Kui eelistad vürtsikamat maitset, võid lisada veidi tšillipulbrit või Aleppo pipart.
🥗 Mille kõrvale sobib?
Bulguripilaffi serveeritakse Türgis sageli koos:
- Grillitud kana või liha kõrvale
- Jogurtikastme või tzatzikiga
- Köögiviljahautistega (nt Türgi türlü)
📌 Kokkuvõte
Türgi bulguripilaff on lihtne, kuid uskumatult maitsev ja tervislik roog. See on täiuslik valik nii kiireks lõunasöögiks kui ka osaks suuremast pidulikust einekorrast. Tänu oma kiudainesisaldusele ja maitseomadustele muutub see kiiresti üheks sinu lemmikroogadest, mida valmistada ikka ja jälle.