
Mantı on üks Türgi köögi armastatumaid ja töömahukamaid roogasid. Need on pisikesed käsitsi valmistatud taignapadjad, mis on täidetud vürtsika hakklihaga ja serveeritud küüslauguse jogurti ning vürtsika võikastmega. Mantı on rohkem kui lihtsalt toit – see on kultuuriline kogemus, mille valmistamine toob inimesed kokku ja mille nautimine viib keele alla.
📝 Koostisosad (4 portsjoni jaoks)
Tainas:
- 2 klaasi nisujahu
- 1 muna
- ½ tl soola
- ½ klaasi vett (vajadusel veidi rohkem)
Täidis:
- 200 g veise- või lambahakkliha
- 1 väike sibul (peeneks riivitud)
- ½ tl soola
- ¼ tl musta pipart
- ¼ tl jahvatatud paprika (valikuline)
Küüslaugune jogurt:
- 2 klaasi Türgi või Kreeka jogurtit
- 1–2 küüslauguküünt (purustatud või riivitud)
- Näpuotsaga soola
Vürtsikas või-kaste:
- 2 spl võid või oliiviõli
- 1 tl punast pipart (pulbrina või helvestena)
- ½ tl kuivatatud piparmünti (valikuline)
🍳 Valmistamisõpetus
1. Taina valmistamine
Sõelu jahu suurde kaussi, lisa sool ja muna. Hakka tasapisi lisama vett, sõtkudes samal ajal tainast. Sõtku tugevalt vähemalt 8–10 minutit, kuni saad sileda ja elastse taina. Kata tainas rätikuga ja lase 30 minutit toatemperatuuril puhata.
2. Täidise ettevalmistus
Sega kausis hakkliha, riivitud sibul, sool ja pipar. Sega ühtlaseks massiks. Võid täidise enne kasutamist lühidalt külmkapis hoida.
3. Taina rullimine ja täitmine
Jaga tainas kaheks osaks. Rulli üks osa õhukeseks (umbes 1–2 mm) jahusel pinnal. Lõika tainas ruutudeks (umbes 3×3 cm). Iga ruudu keskele pane väike kogus täidist (umbes ¼ teelusikat). Tõsta taina nurgad kokku ja suru kinni, et moodustuks väike “paadikujuline” pelmeen.
💡 Traditsiooniliselt on mantı võimalikult väikesed – nii väikesed, et lusikale mahub üle kümne.
4. Mantı keetmine
Kuumuta suur pott veega keemiseni, lisa veidi soola. Pane mantı keevasse vette ja keeda 8–10 minutit, kuni need tõusevad pinnale ja on täielikult küpsed. Kurna ja lase hetk kuivada.
5. Küüslaugune jogurt
Sega jogurt, küüslauk ja sool eraldi kausis. Hoia külmas kuni serveerimiseni.
6. Vürtsikas või-kaste
Sulata või väikesel pannil. Lisa punane pipar ja kuivatatud piparmünt. Kuumuta madalal kuumusel, kuni segu muutub aromaatseks (umbes 1 minut). Ära kõrvetada!
7. Serveeri
Aseta keedetud mantı taldrikule, kata küüslaugujogurtiga ja nirista peale kuum või-kaste. Soovi korral puista peale veel kuivatatud münti või sumahhi.
💡 Kasulikud Nõuanded
- Mantı võib ka külmutada enne keetmist – pane need küpsetuspaberiga kaetud kandikule, külmuta eraldi ja seejärel säilita suletud karbis kuni 3 kuud.
- Võid kasutada ka taimset täidist: näiteks praetud sibulat ja läätsesid.
- Jogurti asemel võid serveerida ka tomatipõhise kastmega (nt Türgi salçalı mantı).
📌 Kokkuvõte
Türgi mantı on täiuslik näide sellest, kuidas lihtsatest koostisosadest võib valmida rikkalik, sügava maitsega roog. Selle valmistamine nõuab kannatlikkust, kuid tulemus on vaeva väärt. Mantı sobib suurepäraselt erilisteks õhtusöökideks, perega veedetud nädalavahetusteks või siis lihtsalt siis, kui ihkad midagi tõeliselt lohutavat ja kodust.