Türgi Gözleme

Traditsiooniline Türgi Gözleme – Täidisega Lameleib Pannil Küpsetatud

Türgi Gözleme

Gözleme on üks Türgi tänavatoidu klassikuid – see on õhuke tainast valmistatud lameleib, mis täidetakse soolase täidisega ja küpsetatakse pannil või plaatgrillil. Seda saab nautida igal ajal – hommikusöögiks, lõunaks või kergeks suupisteks. Gözleme tainas on ilma pärmita ja valmib kiiresti, täidiste valik aga on peaaegu lõputu: juust, spinat, kartul, hakkliha, seened, ja palju muud.


📝 Koostisosad (6 suurt gözlemet)

Tainas:

  • 4 klaasi nisujahu
  • 1,5 tl soola
  • 2 spl oliiviõli
  • 1,5 klaasi sooja vett (vajadusel veidi rohkem)

Täidise ideed:

🧀 Juustu ja peterselli täidis:

  • 300 g Türgi valget juustu või fetajuustu
  • 1 punt värsket peterselli (hakitud)

🥬 Spinatijuustu täidis:

  • 250 g värsket spinatit (blanšeeritud ja hakitud)
  • 200 g feta või mozzarella juustu
  • Must pipar, sool

🥩 Hakklihaga täidis:

  • 300 g veisehakkliha
  • 1 sibul (hakitud)
  • 1 tl paprikapulbrit
  • Näpuotsatäis köömneid
  • Sool, pipar

🍳 Valmistamisõpetus

1. Taina valmistamine

Sega suures kausis jahu ja sool. Lisa oliiviõli ja soe vesi. Sõtku kuni saad ühtlase, elastse taina (umbes 10 minutit). Kata niiske rätikuga ja lase 20–30 minutit puhata.

2. Täidise ettevalmistus

Vali soovitud täidis ja valmista see ette:

  • Juustu ja peterselli puhul sega koostisosad lihtsalt omavahel.
  • Spinat täidise puhul hauta spinatit 2–3 minutit pannil, jahuta, pigista liigne vedelik välja ja sega juustuga.
  • Hakkliha täidise puhul prae sibul õlis klaasjaks, lisa hakkliha ja maitseained, küpseta kuni valmis.

3. Gözleme vormimine

Jaga tainas 6 võrdseks palliks. Rulli iga pall väga õhukeseks ringiks (ca 35–40 cm läbimõõduga). Aseta taina keskele täidis (umbes 3–4 spl), seejärel murra tainas kokku nagu ümbrik – kõigepealt küljed, siis ülevalt ja alt.

4. Küpsetamine

Kuumuta mittenakkuv pann või grillplaat keskmisel kuumusel. Tõsta gözleme kuivale pannile (ilma õlita) ja küpseta mõlemalt poolt 2–3 minutit, kuni pealt kuldpruunid ja krõbedad laigud tekivad. Soovi korral määri küpsetatud gözlemet pealt vähese võiga.


📌 Kasulikud Nõuanded

  • Gözleme on parim soojalt, otse pannilt, kuid sobib ka piknikule kaasa võtmiseks.
  • Täidise sisse võib lisada tšillit või maitserohelist, näiteks tilli või münti, et anda maitset juurde.
  • Tainas säilib külmikus kuni 2 päeva – soovi korral valmista ette ja küpseta alles enne serveerimist.
  • Serveeritakse tihti kõrvale värske sidrunilõigu ja Ayraniga (soolane jogurtijook).

🥙 Miks Gözleme on nii populaarne?

Gözleme ühendab endas lihtsuse ja maitsekülluse. See on kiiresti valmiv, taskukohane ja toitaineterikas roog, mida Türgi kodudes ja tänavatel süüakse iga päev. Tänu erinevatele täidisvõimalustele sobib see nii taimetoitlastele kui ka lihasõpradele. Lisaks ei vaja tainas pärmi ega pikka kerkimisaega – ideaalne, kui tahad kiiresti midagi värsket ja toitvat valmistada.