Türgi Lahmacun

Autentne Türgi Lahmacun – Õhukese Põhjaga Lihapirukas

Türgi Lahmacun

Lahmacun on üks armastatumaid roogasid Türgi tänavatoidukultuuris. Sageli kutsutakse seda ka “Türgi pitsaks”, kuid lahmacun on omaette roog – õhukese krõbeda taina peale määritud vürtsikas hakkliha, millele lisatakse sidrunimahla ja värskeid ürte. Süüakse tihti rullikeeratuna koos sibula ja peterselli salatiga.

See retsept toob sinuni tõelise autentse Türgi maitse ja sobib suurepäraselt nii lõuna- kui ka õhtusöögiks.


📝 Koostisosad (6 lahmacuni jaoks)

Tainas:

  • 3,5 klaasi nisujahu
  • 1 tl kuivpärmi
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 2 spl oliiviõli
  • 1,5 klaasi sooja vett

Lihatäidis:

  • 300 g veise- või lambahakkliha
  • 1 keskmine sibul (väga peeneks hakitud või riivitud)
  • 2 küüslauguküünt (hakitud)
  • 1 keskmine tomat (riivitud või peeneks hakitud)
  • 1 roheline paprika (väga peeneks hakitud)
  • 2 spl tomatipastat
  • 1 tl paprikapulbrit (magus või vürtsikas)
  • ½ tl jahvatatud köömneid
  • 1 tl kuivatatud piparmünti
  • ½ tl musta pipart
  • 1 tl soola
  • 2–3 spl oliiviõli
  • Peotäis värsket peterselli (hakitud)

🍳 Valmistusjuhend

1. Taina valmistamine:

  1. Sega kausis kuivpärm, suhkur ja soe vesi. Lase 5–10 minutit seista, kuni segu hakkab mullitama.
  2. Lisa jahu, sool ja oliiviõli ning sõtku elastseks ja kergelt kleepuvaks tainaks (umbes 10 minutit).
  3. Kata tainas niiske rätikuga ja lase soojas kohas kerkida 45–60 minutit, kuni maht kahekordistub.

2. Täidise valmistamine:

  1. Sega suures kausis hakkliha, riivitud sibul, küüslauk, tomat, paprika, tomatipasta ja kõik maitseained.
  2. Lisa oliiviõli ja hakitud petersell.
  3. Sega kõik ühtlaseks pastalaadseks massiks. Vajadusel võid kasutada köögikombaini, et saavutada peenem tekstuur.

3. Lahmacuni vormimine ja küpsetamine:

  1. Kuumuta ahi 250 °C-ni ja aseta sinna küpsetusplaat eelsoojenema.
  2. Jaga tainas 6 võrdseks palliks ja rulli iga pall väga õhukeseks ovaalseks või ümmarguseks kettaks (ca 25 cm läbimõõduga).
  3. Tõsta tainas küpsetuspaberile. Määri peale õhuke kiht lihatäidist – ühtlaselt, kuni servadeni.
  4. Tõsta koos küpsetuspaberiga kuumale plaadile ja küpseta 6–8 minutit, kuni servad on kergelt pruunid ja täidis küps.

🥗 Serveerimissoovitus

Lahmacun serveeritakse kõige paremini järgmiselt:

  • Pigista peale värsket sidrunimahla.
  • Lisa hakitud sibula, peterselli ja sumahhi segu.
  • Soovi korral lisa jogurtikaste või tšillikaste.
  • Keera rulli ja naudi!

📌 Kasulikud Nõuanded

  • Tainas peab olema õhuke – see on lahmacuni üks põhiomadusi.
  • Täidis ei tohiks olla liiga paks – see takistab küpsemist ja teeb põhja märjaks.
  • Võid kasutada lambaliha tugevama maitse saavutamiseks või veisehakkliha kergema versiooni jaoks.
  • Kui sul pole ahjuplaati eelsoojendada võimalik, küpseta lahmacun kiviplaadil või pitsakivil.

🥙 Miks valida Lahmacun?

Lahmacun on tasakaalus vürtsikas ja aromaatne roog, mis on:

  • Täis proteiini ja maitset
  • Ideaalne kiireks õhtusöögiks või külalistele pakkumiseks
  • Kergesti kohandatav erinevate täidistega (vegan-versioon võimalusena läätsede või köögiviljadega)