
Baklava on üks kuulsamaid ja armastatumaid Türgi magustoite, mis on tuntud oma lehttaigna, pähklitäidise ja magusa siirupi poolest. See kihiline maius on ideaalne nii erilisteks sündmusteks kui ka igapäevaseks nautimiseks. Siit leiad põhjaliku retsepti, kuidas valmistada kodus tõelist Türgi baklavat!
Mis on Baklava?
Baklava on kihiline magustoit, mis koosneb õhukestest filotainakihistest, rikkalikust pähklitäidisest ja magusast sidrunise siirupi kihist. See on populaarne Türgis, Kreekas, Lähis-Idas ja Balkanimaades. Traditsiooniline Türgi baklava valmistatakse sageli pistaatsiapähklite või kreeka pähklitega ning seda serveeritakse väikeste ruudukeste või rombikujuliste tükkidena.
Koostisosad (umbes 20 tükki)
Taigna ja täidise jaoks:
- 400 g filotainast (lehttaigen, saadaval sügavkülmutatult)
- 200 g võid (sulatatud)
- 250 g hakitud pähkleid (pistaatsiapähklid, kreeka pähklid või mandlid)
- 2 sl suhkrut
- 1 tl kaneeli (valikuline)
Siirupi jaoks:
- 250 g suhkrut
- 200 ml vett
- 1 tl sidrunimahla
- Soovi korral 1 tl roosivett (autentsema maitse jaoks)
Samm-sammult: Kuidas Valmistada Baklavat?
1. Sulata filotainas ja valmista siirup
- Tõsta filotainas ööpäevaks külmkapist toatemperatuurile, et see sulaks.
- Siirupi jaoks sega vesi, suhkur ja sidrunimahl kastrulis. Kuumuta kuni keemiseni, seejärel keeda 10–12 minutit.
- Lisa soovi korral roosivesi ja lase täielikult jahtuda.
2. Valmista täidis
- Sega hakitud pähklid, suhkur ja kaneel ühtlaseks massiks.
- See segu tuleb baklava kihtide vahele.
3. Pane kihtidena kokku
- Määri ahjuvorm (umbes 30×20 cm) võiga.
- Pane esimene filotainakiht vormi ja määri peale sulatatud võid. Korda seda 6–8 kihiga.
- Puista peale pool pähklisegust.
- Lisa 4–5 filokihi kihti, iga kiht võiga määritud. Lisa ülejäänud pähklisegu.
- Kata viimaste filotainakihtidega (6–8 kihti), unustamata iga kihi vahele võid.
4. Lõika ja küpseta
- Lõika baklava enne küpsetamist teemantikujulisteks või ruudukesteks tükkideks.
- Küpseta eelsoojendatud ahjus 170 °C juures 35–45 minutit, kuni pind on kuldpruun ja krõbe.
5. Lisa jahtunud siirup kuumale baklavale
- Kui baklava tuleb ahjust välja, vala jahtunud siirup kohe kuuma magustoidu peale.
- Lase vähemalt 4–6 tundi seista, et maitsed saaksid imenduda.
Serveerimine ja Kaunistamine
Baklavat serveeritakse toatemperatuuril väikeste tükkidena. Soovi korral võid kaunistada purustatud pistaatsiapähklitega või tilga meega. Kõrvale sobib suurepäraselt Türgi tee või tugev espresso.
Nõuanded Täiusliku Baklava Jaoks
- Filotainas kuivab kiiresti – kata kasutamata kihid niiske rätikuga, et need ei mureneks.
- Või asemel ei soovitata kasutada õli – või annab klassikalise maitse ja krõbeduse.
- Siirup külm, baklava kuum – see tagab õige tekstuuri ega muuda magustoitu nätskeks.
- Pähklisegu võib varieerida vastavalt maitsele – sobivad ka sarapuupähklid või mandlid.
Miks Proovida Kodus Baklavat?
Kodune baklava on palju maitsvam kui poest ostetud! Sa saad valida oma lemmikpähklid, reguleerida magusust ja nautida värskelt küpsetatud maiust, mis on täis autentset Türgi maitset.