
Sütlaç on Türgi köögi klassikaline magustoit – kreemjas, õrnalt magus ja täis lohutavat riisi-vanilli maitset. See on Türgi versioon riisipudingist, mida serveeritakse sageli jahutatult ja kaneeliga üle puistatuna. Allpool leiad autentselt valmistatud Türgi sütlaçi täieliku retsepti!
Mis on Sütlaç?
Sütlaç (hääldatakse “sütlatš”) on piimapõhine riisipuding, mis on pärit Türgist. Seda valmistatakse vähestest koostisosadest: riis, piim, suhkur ja vanill. Mõnes variandis küpsetatakse sütlaç ahjus karamelliseeritud pinnaga – seda nimetatakse “fırın sütlaç”.
Koostisosad (4 portsjoni jaoks)
- 100 g ümmargust valget riisi
- 1 liiter täispiima
- 150 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut või ½ tl vanilliekstrakti
- 1 näputäis soola
- Soovi korral: 1 munakollane (fırın sütlaç variandi jaoks)
Kuidas Valmistada Traditsioonilist Türgi Sütlaçi?
1. Keeda riis pehmeks
- Loputa riis külma vee all, kuni vesi on selge.
- Pane riis potti koos 300 ml veega ja keeda madalal kuumusel, kuni enamik vett on imendunud ja riis on pehme. See võtab umbes 10–12 minutit.
2. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt
- Lisa keedetud riisile piim ja kuumuta tasasel tulel.
- Keeda 20–30 minutit aeg-ajalt segades, et vältida põhjakõrbemist.
3. Lisa suhkur ja vanill
- Kui segu on veidi paksenenud, lisa suhkur, sool ja vanill.
- Jätka keetmist veel 5–10 minutit, kuni puding muutub kreemjaks.
4. Serveerimine või ahjus küpsetamine
- Klassikalise külma sütlaçi jaoks vala puding kaussidesse ja lase jahtuda. Seejärel hoia külmkapis vähemalt 2 tundi.
- Kui soovid fırın sütlaç (ahjus küpsetatud versioon), vala segu ahjukindlatesse ramekin-kaussidesse, pintselda peale vahustatud munakollane ja küpseta 200 °C ahjus 10–15 minutit, kuni pind on kuldne.
Serveerimissoovitus
Serveeri külmalt, kaunistatuna kaneeliga või purustatud pistaatsiapähklitega. Sütlaç sobib suurepäraselt kergeks magustoiduks nii argipäeval kui ka pidupäeval.
Nõuanded Täiusliku Sütlaçi Jaoks
- Täispiim annab parima kreemja tulemuse – ära kasuta lahjat piima.
- Aeglase keetmise saladus – aeglaselt küpsetades saavutad siidise tekstuuri.
- Kui soovid eriti paksu tekstuuri, võib lisada natuke maisitärklist (1 sl, lahustatuna veidi külmas vees).
Miks Proovida Kodus Sütlaçi?
See retsept on lihtne, aga tulemus on uskumatult maitsev. Kodus valmistatud sütlaç on:
- Ilma säilitusaineteta
- Kohandatav magususe ja maitse järgi
- Autentne Türgi maitseelamus