
Mis on falafel?
Falafel on Lähis-Idast pärit legendaarne taimetoit – krõbedaks praetud kikerherne- või laimupallid, mis on maitsestatud aromaatsete ürtide ja vürtsidega. See on populaarne tänavatoit näiteks Iisraelis, Liibanonis ja Egiptuses. Sobib ideaalselt veganitele ja kõigile, kes otsivad tervislikku ja täisväärtuslikku lihavaba einet.
Koostisosad (umbes 20 falafelpalli)
- 250 g kuivatatud kikerherneid (ära kasuta konserveeritud!)
- 1 väike sibul
- 3–4 küüslauguküünt
- 1 peotäis värsket peterselli
- 1 peotäis värsket koriandrit (soovi korral)
- 1 tl jahvatatud vürtsköömneid (jeera)
- 1 tl jahvatatud koriandrit
- 1/2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- 1/4 tl jahvatatud musta pipart
- 2–3 spl jahu (vajadusel segu sidumiseks)
- Õli praadimiseks (nt päevalille- või rapsiõli)
Kuidas valmistada falafeleid – samm-sammult juhend
1. Leota kikerherned
Leota kuivatatud kikerherneid külmas vees vähemalt 12 tundi või üleöö. Need paisuvad kahekordselt. Ära kasuta keedetud ega konserveeritud kikerherneid – need teevad segu liiga vedelaks ja falafelid ei hoia vormi.
2. Valmista falafelsegu
Nõruta leotatud kikerherned ja pane need köögikombaini koos sibula, küüslaugu, peterselli, koriandri ja vürtsidega. Töötle, kuni saad tükilise, kuid vormitava segu. Segu ei tohiks olla liiga peen või pastataoline.
3. Lase segul puhata
Tõsta falafelsegu kaussi, kata kinni ja lase külmkapis vähemalt 30 minutit seista. See aitab maitsetel seguneda ja muudab segu kergemini vormitavaks.
4. Vormimine ja küpsetamine
Vormi märgade kätega väiksed pallid või pätsikesed. Kui segu ei püsi koos, lisa 1–2 spl jahu või natuke küpsetuspulbrit.
Kuumuta potis või sügaval pannil õli (umbes 180°C). Küpseta falafeleid mõlemalt poolt 2–3 minutit, kuni need muutuvad kuldpruuniks ja krõbedaks. Aseta valmis pallid köögipaberile, et liigne õli imenduks.
Kuidas falafeleid serveerida?
Falafelit serveeritakse sageli pitaleiva või lavašiga koos värske salati, marineeritud köögiviljade, tomati-kurgi segu ja tahhiinikastmega. Sobib ka salatite, kausside või võileibade täidiseks.
Näpunäited ja variatsioonid
- Küpsetatud falafel: Kui soovid vähem õli kasutada, võid falafeleid küpsetada ahjus 200°C juures umbes 20–25 minutit, pöörates need korra ümber.
- Vürtsikam variant: Lisa hakitud tšillit või cayenne’i pipart vürtsikuse jaoks.
- Lisandiks: Serveerides lisa hummust, jogurtikastet või harissat.
Tervislik ja valgurikas valik
Falafel on suurepärane taimne valguallikas ja sobib hästi tasakaalustatud toitumise osaks. See on gluteenivaba (kui jahu asendada gluteenivabaga) ning täidab hästi kõhtu.