Mansaf retsept

Mansaf retsept – Traditsiooniline Jordaania piduroog lambalihaga

Mansaf retsept

Mis on mansaf?

Mansaf on Jordaania rahvustoit ja üks Lähis-Ida köögi kõige pidulikumaid ja sümboolsemaid roogasid. Traditsiooniline mansaf koosneb pehmeks hautatud lambalihast, mis on keedetud kuivatatud jogurtikastmes (jameed) ning serveeritud aurutatud riisi ja pähklitega. Tavaliselt asetatakse kogu roog suures vaagnas pita-leiva peale ja serveeritakse perekondlikel pidustustel, pulmades ja külaliste vastuvõtul.


Koostisosad (6 portsjonit)

Lihale ja kastmele:

  • 1–1,2 kg kondiga lambaliha (nt kael või abatükk)
  • 1 sibul (neljaks lõigatud)
  • 2 loorberilehte
  • 5–6 tera musta pipart
  • 1 kaneelikang (valikuline)
  • 1/2 tl jahvatatud kurkumit
  • 1/2 tl jahvatatud kardemoni (valikuline)
  • 1,5 tassi kuivatatud jogurtipulbrit (või 1 liiter tavalist maitsestamata jogurtit)
  • 1 muna (ainult kui kasutad kuivatatud jogurtit, et vältida tükistumist)
  • Sool – maitse järgi

Riis:

  • 2 tassi basmatiriisi
  • 3,5 tassi vett või puljongit
  • 1/2 tl kurkumit või safranit
  • 2 spl õli või võid
  • Sool – maitse järgi

Serveerimiseks:

  • Pita või shrak leiba (õhuke lameleib)
  • Röstitud mandlid ja seedermänniseemned
  • Värske hakitud petersell (valikuline)

Kuidas valmistada mansafi – samm-sammult juhend

1. Lihavalmistus

Lõika lambaliha suurteks tükkideks. Pane potti külma veega, lisa sibul, loorber, pipraterad ja kaneelikang. Keeda madalal kuumusel vahtu eemaldades, kuni liha on pehme (umbes 1,5–2 tundi). Kui liha on pehme, võta tükid välja ja kurna puljong.

2. Jogurtikastme valmistamine

Kui kasutad kuivatatud jogurtit (jameed), sega see külma veega pastaks ja seejärel kuumuta madalal kuumusel, pidevalt segades. Lisa muna (vajadusel), et segu ei läheks tükki. Kui segu hakkab keema, lisa keedetud lambaliha ja hauta 15–20 minutit. Kui kasutad tavalist jogurtit, kasuta madalat kuumust ja pidevat segamist, et vältida kalgendumist.

3. Riisi keetmine

Pese basmatiriis külma vee all, kuni vesi jääb selgeks. Kuumuta potis õli või või, lisa riis ja kurkum. Sega läbi, lisa vesi ja sool. Keeda tasasel tulel kaane all umbes 15 minutit, kuni vedelik on imendunud ja riis on pehme.

4. Pähklite röstimine

Prae madlilid ja seedermänniseemned kuival pannil või väheses õlis kuldseks.


Kuidas mansafi serveerida?

Kata suur vaagen pita-leiva kihtidega. Laota peale aurav riis. Selle peale tõsta lambalihaga jogurtikastet. Kaunista pähklite ja soovi korral värske peterselliga. Traditsiooniliselt süüakse mansafi kätega ühiselt ühest vaagnast, kuid sobib suurepäraselt ka individuaalselt serveerituna.


Tähtis teada

  • Jameed (kuivatatud jogurt) annab mansafile oma unikaalse, kergelt hapuka maitse. Kui jameedi pole, saab kasutada tihedat maitsestamata Kreeka jogurtit.
  • Autentsus: Mansafit peetakse Jordaanias auasjaks – selle serveerimine näitab austust ja külalislahkust.