
Mis on Basbousa / Hareeseh?
Basbousa (tuntud ka kui Hareeseh või Revani) on klassikaline Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika magustoit, mis on valmistatud mannast, kookoshelvestest ja jogurtist. Küpsetatud kook immutatakse aromaatse suhkrusiirupiga, mis muudab selle pehmeks, mahlaseks ja suus sulavaks. Basbousa on populaarne Egiptuses, Liibanonis, Süürias ja mujal, eriti pidustustel ja pühade ajal.
Koostisosad (20×30 cm vormi jaoks)
Taignale:
- 1,5 tassi manna (peen või keskmise jämedusega)
- 1/2 tassi kookoshelbeid (valikuline, kuid traditsiooniline)
- 1 tass looduslikku jogurtit (mitte maitsestatud)
- 1/2 tassi suhkrut
- 1/3 tassi sulavõid või taimeõli
- 1 tl küpsetuspulbrit
- Mandlid või pähklid kaunistuseks (nt terve mandel iga tüki peale)
Siirupile:
- 1 tass suhkrut
- 3/4 tassi vett
- 1 tl sidrunimahla
- 1 tl roosi- või apelsiniõievee (valikuline, Lähis-Ida maitse jaoks)
Kuidas valmistada Basbousa’t – samm-sammult juhend
1. Valmista taigen
Sega suures kausis manna, kookoshelbed, suhkur ja küpsetuspulber. Lisa jogurt ja sulavõi (või õli) ning sega ühtlaseks paksuks massiks. Ära klopi üle – lihtsalt sega, kuni kõik on segunenud.
2. Küpsetamine
Määri küpsetusvorm kergelt võiga ja kalla segu vormi. Silu pind ühtlaseks. Soovi korral lõika noaga enne küpsetamist ruudud või rombid, vajuta iga tüki keskele mandel.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 °C juures umbes 30–35 minutit, kuni kook on kuldpruun ja keskelt küps.
3. Siirupi keetmine
Sel ajal kui kook küpseb, keeda väikeses potis suhkur ja vesi. Lase keema ja lisa sidrunimahl. Keeda tasasel tulel umbes 8–10 minutit, kuni segu pakseneb. Lõpus lisa roosi- või apelsiniõievett, kui soovid.
4. Immutamine ja serveerimine
Kui kook on valmis, võta see ahjust välja ja kohe (kui see on veel kuum), kalla peale soe siirup. Lase koogil jahtuda vähemalt 1 tund, et see imaks kogu siirupi sisse. Seejärel lõika tükkideks ja serveeri.
Serveerimissoovitused
- Klassikaline: Tassi musta kohvi või piparmünditeega
- Pidulik: Kaunista peeneks hakitud pistaatsiapähklite või kookosehelvestega
- Variatsioon: Lisa rosinad või datlid taignasse, et saada rikkalik maitse
Tervislikud märkused
- Gluteenisisaldus: Manna sisaldab gluteeni, kuid võimalik on katsetada gluteenivaba variandiga (nt maisimannaga).
- Suhkru kogust saab reguleerida, kasutades siirupis vähem suhkrut või jogurtitaignale vähem lisades.