Maamoul retsept

Maamoul retsept – Datlite või pähklitäidisega Lähis-Ida küpsised

Maamoul retsept

Mis on Maamoul?

Maamoul on traditsioonilised Lähis-Ida täidisega küpsised, mis on valmistatud mannast ja täidetud datlite, pistaatsiapähklite või kreeka pähklitega. Neid serveeritakse tihti pühade ajal, eriti ramadaani ja lihavõtte lõpus (Eid või Pascha). Maamoul küpsised on tuntud oma dekoratiivsete mustrite poolest, mida tehakse spetsiaalsete vormide või käsitsi nikerdamisega.


Koostisosad (umbes 20–24 küpsist)

Tainas:

  • 2 tassi peent manna (võib segada pooleks jahuga)
  • 1 tass nisujahu (valikuline – pehmema tulemuse saamiseks)
  • 200 g sulavõid või gheed
  • 1/4 tassi suhkrut
  • 1/4 tassi piima või vett (vajadusel veidi rohkem)
  • 1 tl roosi- või apelsiniõievett (valikuline, autentsema maitse jaoks)
  • Näpuotsatäis soola

Datlitäidis:

  • 250 g datleid (kivideta, hakitud või pastana)
  • 1–2 spl võid või õli
  • 1/2 tl jahvatatud kaneeli või kardemoni (valikuline)

Pähklitäidis (alternatiiv):

  • 1 tass peeneks hakitud kreeka pähkleid või pistaatsiapähkleid
  • 2 spl suhkrut
  • 1 tl roosi- või apelsiniõievett

Kuidas valmistada Maamoul’i – samm-sammult juhend

1. Valmista tainas

Sega manna, jahu, suhkur ja sool. Lisa sulavõi ning näpi segu läbi, kuni saad liivataolise tekstuuri. Lisa piim ja roosivee ekstrakt. Sõtku õrnalt, kuni saad ühtlase ja vormitava taina. Kata ja lase puhata vähemalt 1 tund, ideaaljuhul üleöö külmkapis.

2. Valmista täidis

Datlitäidise jaoks kuumuta datlid ja või pannil, kuni saad pehme pasta. Maitsesta kaneeliga. Jahuta.
Pähklitäidise jaoks sega hakitud pähklid, suhkur ja roosivesi.

3. Vormimine

Võta tainast väike pall (umbes pähkli suurune), vajuta pöidla abil keskele lohk, lisa 1 tl täidist ja sulge tainas. Vormi palliks või pane spetsiaalsesse maamoul-vormi, et saada kaunis muster.

4. Küpsetamine

Aseta küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 °C juures 15–20 minutit, kuni alumine osa on kuldne (pealt jäävad tavaliselt heledad).

5. Jahtumine ja kaunistamine

Lase täielikult jahtuda. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut.


Serveerimissoovitused

Maamoul sobib hästi tee või kohvi kõrvale, eriti pühade hommikutel või külaliste võõrustamiseks. Sobib suurepäraselt kingituseks või pidulikuks küpsetuseks.


Näpunäited

  • Vorm puudub? Võid kasutada kahvli või pitsilise vormiga vajutust, et luua mustreid.
  • Taimne versioon: Kasuta taimeõli ja taimset piima.

Tervislikud märkused

  • Sisaldab loomulikku magusust datlitest – lisatud suhkrut võib vähendada.
  • Manna annab küpsisele muredama ja traditsioonilisema tekstuuri.
  • Sisaldab kiudaineid ja häid rasvu, eriti pähklitäidise puhul.