Fried Rice (Chao Fan)

Fried Rice (Chao Fan) — traditsiooniline hiina praetud riis

Fried Rice (Chao Fan)

📜 Päritolu

Fried Rice ehk Chao Fan on Hiina köögi üks klassikalisemaid roogasid, mis sündis vajadusest kasutada ülejäänud riisi ja muud toiduained nutikalt ära. See on kiire, maitsev ja mitmekülgne roog, mida kohandatakse vastavalt saadavalolevatele koostisosadele.


🍽 Maitseprofiil

  • Kerge soolasus ja umami sojakastmest
  • Kergelt magus muna ja porgandi nootidega
  • Krõbedad riisitera praadimisel ja mahlased köögiviljad

🛒 Koostisosad (4 portsjonit)

Peamised

  • 3 klaasi eelmise päeva jahtunud keedetud riisi (parim on kleepumatu basmati või jasmiinriis)
  • 150 g kanafileed või sealiha, väikesteks tükkideks lõigatud
  • 2 muna, kergelt klopitud
  • 1 porgand, peenelt riivitud või väikesteks kuubikuteks
  • 1 sibul, hakitud
  • 100 g herneid (värskeid või külmutatud)
  • 2–3 küüslauguküünt, hakitud
  • 3 spl sojakastet
  • 1 tl seesamiõli
  • 2 spl taimeõli praadimiseks
  • Soola ja pipart maitse järgi
  • 2 rohelist sibulat, hakitud

👩‍🍳 Valmistamine samm-sammult

1. Riisi ettevalmistus

  • Kasuta alati jahtunud riisi, mis on eelmisest päevast külmkapist võetud, et riis ei muutuks praadimisel kleepuvaks.

2. Liha praadimine

  • Kuumuta wok või suur pann kõrgel kuumusel, lisa 1 spl õli.
  • Prae liha kuni kuldpruunini, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale.

3. Muna valmistamine

  • Lisa pannile veidi õli ja vala klopitud munad. Tee kiirelt segades lahtised munapuderetaolised tükid. Tõsta kõrvale.

4. Köögiviljade praadimine

  • Lisa pannile ülejäänud õli, prae sibulat ja küüslauku kuni lõhnavaks.
  • Lisa porgand ja herned, prae 2–3 minutit kuni pehmed, kuid krõmpsuvad.

5. Riisi ja koostisosade ühendamine

  • Lisa pannile riis, sega korralikult läbi ja prae paar minutit, et riisitera muutuks kergelt krõbedaks.
  • Lisa praetud liha ja muna, sega kõik ühtlaseks.
  • Vala sojakaste ja seesamiõli, maitsesta vajadusel soola ja pipraga.
  • Sega veel kord ja kuumuta kuni kõik on ühtlaselt kuum.

6. Lõpukaunistus

  • Puista peale hakitud roheline sibul.

💡 Näpunäited

  • Kasuta kindlasti jahtunud riisi, värske riis muutub praadimisel kleepuvaks ja pehmeks.
  • Kõrge kuumus ja kiire segamine on võtmesõnad, et saada hea tekstuur.
  • Võid lisada ka krevette, vorsti või tofut vastavalt soovile.
  • Maitsesta sojakastmega samm-sammult ja maitse järgi, et vältida ülesoolamist.

🥢 Serveerimine

Serveeri Fried Rice’i kohe pärast valmistamist, näiteks koos Hiina nuudlite või aurutatud köögiviljadega. Sobib hästi nii iseseisva roana kui ka lisandina.