Wonton supp

Wonton supp — klassikaline Hiina kerge supiroog

Wonton supp

📜 Päritolu

Wonton supp on traditsiooniline Hiina roog, mis pärineb Kantonist ja on olnud populaarne juba sajandeid. Selle supi tähtsaim osa on õhukesest taignast valmistatud pelmeenid ehk wontonid, mis on täidetud maitsva liha- või köögiviljaseguga. Wonton supp on Hiinas armastatud nii tänavatoiduna kui ka pidulikel üritustel.

🍲 Maitseprofiil

  • Kerge ja selge puljong, mis on maitsestatud ingveri ja küüslauguga
  • Õrn ja mahlane wonton täidisest, mis annab rikkaliku tekstuuri
  • Värsked rohelised sibulad ja seesamiõli lisavad supile lõhna ja maitset

🛒 Koostisosad (4 portsjonit)

Wontonide valmistamiseks:

  • 200 g hakkliha (sealiha või kana)
  • 1 spl sojakastet
  • 1 tl seesamiõli
  • 1 tl riivitud ingverit
  • 1 hakitud roheline sibul
  • Soola ja pipart maitse järgi
  • 20 wonton taignalehte

Puljong:

  • 1 l kanapuljongit või köögiviljapuljongit
  • 2 viilu ingverit
  • 2 küüslauguküünt, purustatud
  • 1 spl sojakastet
  • 1 tl seesamiõli
  • 1 peotäis spinatit või bok choy’d (valikuline)
  • Hakitud roheline sibul serveerimiseks

👩‍🍳 Valmistamine samm-sammult

1. Täidise ettevalmistamine

Sega kausis hakkliha, sojakaste, seesamiõli, riivitud ingver, roheline sibul, sool ja pipar.

2. Wontonide vormimine

Pane igale taignalehele 1 tl täidist, niisuta servad veega ja voldi tihedalt kolmnurgaks või pallikeseks.

3. Puljongi valmistamine

Kuumuta potis kanapuljong koos ingveri, küüslaugu ja sojakastmega. Lase keema tõusta, seejärel alanda kuumust.

4. Wontonite keetmine

Lisa wontonid puljongisse ja keeda 3–4 minutit, kuni need kerkivad pinnale ja on läbi keedetud.

5. Viimistle supp

Lisa spinat või bok choy, keeda veel 1 minut, serveeri rohelise sibula ja tilga seesamiõliga.

💡 Näpunäited ja variatsioonid

  • Kasuta värsket ingverit ja küüslauku parima maitse jaoks.
  • Wontonid võib valmistada ka eelnevalt ja külmutada, et vajadusel kiiresti suppi lisada.
  • Puljongi maitse süvendamiseks võib lisada shiitake seeni või veidi riisiäädikat.
  • Kui soovid suppi vürtsikamaks, lisa tšilliõli või tšillipipart.

🥢 Serveerimissoovitus

Wonton supp on kõige parem kuumalt, koos aurutatud jasmiiniriisi või kerge salatiga. See on ideaalne kerge eine nii argiõhtuks kui ka pidulikumaks sündmuseks.

🛑 Levinud vead

  • Wontonide üleküpsetamine muudab need rabedaks ja lagunevaks.
  • Puljongi liigne soolamine, sest sojakaste annab juba piisavalt soolasust.
  • Wontoni taina kuivamine — kata taignalehed niiske rätikuga, kui täidist ei täida kohe.