
📜 Päritolu
Kevadrullid ehk Spring Rolls on traditsiooniline Hiina roog, mis on saanud ülemaailmseks populaarseks tänu oma kergusele ja mitmekülgsusele. Algselt tähistati kevadrulle Hiina kevadpüha ajal, kuid tänapäeval süüakse neid aastaringselt nii eelroana kui ka suupistetena. Kevadrullide täidised ja küpsetusmeetodid võivad piirkonniti erineda, kuid krõbedad taignarullid täidetuna värske või kuumtöödeldud köögivilja ja liha seguga on üldlevinud.
🍲 Maitseprofiil
Kevadrullid pakuvad täiuslikku tekstuuride kombinatsiooni — krõbe ja õhuline taignakest koos mahlaste ja maitseküllaste täidistega. Maitses võib tunda värskust, soolasust ja kergelt magusat nooti, sõltuvalt kastmest, millega neid serveeritakse. Täidis võib sisaldada:
- Hakkliha või krevette
- Värskeid köögivilju nagu porgand, kapsas, seened
- Maitseaineid nagu küüslauk, ingver ja sojakaste
🛒 Koostisosad (20 kevadrulli jaoks)
Taigna
- 20 kevadrulli taignalehte (või riisilehte, sõltuvalt retseptist)
Täidis
- 200 g hakitud sealiha või kana
- 1 tass hakitud valget kapsast
- 1 keskmine porgand, riivitud
- 3 kevadsibulat, hakitud
- 2 küüslauguküünt, hakitud
- 1 tl riivitud ingverit
- 100 g seeni (nt shiitake või šampinjonid), peeneks hakitud
- 2 spl sojakastet
- 1 spl seesamiõli
- Sool ja pipar maitse järgi
Küpsetamiseks
- Peotäis taimeõli (praadimiseks või sügavkülmutamiseks)
👩🍳 Valmistamine samm-sammult
1. Täidise ettevalmistamine
Kuumuta pann keskmisel kuumusel, lisa seesamiõli ja prae hakkliha kuni see on kuldpruun. Lisa hakitud küüslauk, ingver ja seened, prae paar minutit kuni maitsed vabanevad. Seejärel lisa riivitud porgand, kapsas ja kevadsibul. Prae, kuni köögiviljad on pehmed, kuid krõmpsuvad. Maitsesta sojakastme, soola ja pipraga. Lase täidisel veidi jahtuda.
2. Kevadrullide vormimine
Aseta üks taignaleht puhtale pinnale, pane sellele umbes 2 spl täidist. Voldi taignaleht tihedalt ümber täidise, voldi servad sisse ning rulli lõpuni kokku. Kinnita taigna servad veega, et kevadrull püsiks kinni.
3. Küpsetamine
Kuumuta pannil või potis piisavalt õli, et kevadrulle sügavkülmutada. Prae rulle keskmisel kuni kõrgel kuumusel kuni kuldpruunide ja krõbedateni (umbes 3–5 minutit). Tõsta valmis rullid paberrätikule, et liigne õli imenduks.
💡 Näpunäited ja variatsioonid
- Täidist võib kohandada vastavalt maitsele — lisada tofu veganversiooniks või krevette mereandide austajatele.
- Kevadrulle võib küpsetada ka ahjus, et vähendada õli hulka — küpseta 200°C juures umbes 15 minutit, kuni rullid on kuldpruunid.
- Kasuta värskeid köögivilju, et rullid oleksid mahlased ja maitseküllased.
- Kui kasutad riisilehte, niisuta see enne täidise lisamist sooja veega, kuni see muutub painduvaks.
🥢 Serveerimissoovitus
Kevadrullid sobivad suurepäraselt erinevate dipikastmetega nagu sojakaste, tšillikaste või maapähklikaste. Serveeri neid koos värske salati ja kergelt magusa või vürtsika kastmega, et rõhutada maitsete tasakaalu.
🛑 Levinud vead
- Kevadrulli voltimisel jäetakse servad niiskeks määrimata, mistõttu rull avaneb praadimisel.
- Täidise üleküpsetamine võib muuta rulli kuivaks ja maitsetuks.
- Õli liiga madalal kuumusel praadimine teeb rulli rasvaseks ja mitte krõbedaks.