Har Gow

Har Gow — autentne Hiina krevettidega aurutatud pelmeenid

Har Gow

📜 Päritolu

Har Gow ehk Hiina krevettidega dim sum pelmeenid on klassikaline Kantonipärane roog, mis on üks dim sumi populaarsemaid ja armastatumaid toite. Nende õhukesed ja läbipaistvad taignakestad ning mahlased krevettide täidised teevad neist tõelise delikatessi, mida nautida nii pidulikel sündmustel kui ka igapäevaselt.


🍲 Maitseprofiil

  • Õrn ja siidine taigen, mis peaaegu sulab suus
  • Maitsekas, värske ja mahlane krevettide täidis
  • Kerge soolane ja mereanniline maitse, mis on tasakaalus täidise tekstuuriga

🛒 Koostisosad (20 pelmeeni jaoks)

Taigna jaoks

  • 200 g nisujahu
  • 100 ml keevat vett
  • Näpuotsatäis soola

Täidis

  • 250 g kooritud ja hakitud krevette
  • 1 spl maisitärklist
  • 1 tl sojakastet
  • 1 tl seesamiõli
  • 1 tl riivitud ingverit
  • 1 kevadsibul, peeneks hakitud
  • Soola ja valget pipart maitse järgi

👩‍🍳 Valmistamine samm-sammult

1. Taigna valmistamine

Sega jahu ja sool kausis. Vala kuum vesi aeglaselt juurde ja sega samal ajal puulusikaga. Kui segu on piisavalt jahtunud, sõtku kätega elastseks ja siledaks tainaks. Kata niiske rätikuga ja lase 30 minutit puhata.

2. Täidise ettevalmistamine

Sega kausis hakitud krevetid, maisitärklis, sojakaste, seesamiõli, riivitud ingver, hakitud kevadsibul ning sool ja pipar. Sega hästi, kuni saad ühtlase täidise.

3. Pelmeenide vormimine

Jaga tainas väikesteks pallideks (umbes 20 tk). Rulli iga pall õhukeseks ringikujuliseks kettaks (umbes 8 cm läbimõõduga). Aseta iga ketta keskmesse umbes 1 spl täidist. Voldi tainas pooleks ja suru servad korralikult kokku, moodustades poolkuu. Võid servad voltida, et pelmeen oleks kindlalt suletud ja ilus.

4. Aurutamine

Aseta pelmeenid aurutialusele või spetsiaalsele dim sumi korvile, mis on vooderdatud küpsetuspaberiga või lehtkapsalehega, et pelmeenid kinni ei jääks. Auruta keeva vee kohal 8–10 minutit, kuni taigen on läbipaistev ja täidis läbi küpsenud.


💡 Näpunäited

  • Taina aurutamiseks kasutatav vesi peab alati keema, et pelmeenid ei laguneks.
  • Tainas peab olema elastne ja niiske, muidu kipub aurutamisel murenema.
  • Krevettide täidises maisitärklis aitab hoida mahla sees ja annab tihedama tekstuuri.
  • Pelmeenide aurutamisel ära katteta auru, et aur ei pääseks välja.

🥢 Serveerimissoovitus

Serveeri Har Gow värske ingveri-sojakastmega või tšillikastmega. Sobib ideaalselt koos teiste dim sumi roogadega ja teega.


🛑 Levinud vead

  • Taigna liiga paks rullimine muudab pelmeenid raskeks ja sitkeks.
  • Täidise liiga suur kogus põhjustab pelmeenide lõhkemise aurutamisel.
  • Aurutamine liiga madalal temperatuuril muudab taina tihkeks ja vähem läbipaistvaks.