Baozi

Baozi — aurutatud täidetud Hiina saiakesed

Baozi

📜 Päritolu

Baozi on traditsiooniline Hiina aurutatud saiake, mis on täidetud erinevate koostisosadega, alates lihast kuni köögiviljadeni. See toit on väga populaarne kogu Hiinas ning kuulub igapäevase hommikusöögi ja suupistete hulka. Baozi on tuntud oma pehme, kohev ja õhulise taigna poolest, mis katab rikkaliku ja mahlase täidise.


🍲 Maitseprofiil

  • Pehme ja õhuline taigen, mis on kergelt magus
  • Maitseküllane täidis, mis võib olla liha-, köögivilja- või segatäidisega
  • Täidise mahlakus ja rikkalik maitse, mis täiendab taigna õrnust

🛒 Koostisosad (10 baozi jaoks)

Taigna jaoks

  • 400 g nisujahu
  • 1 tl kuivpärmi
  • 1 spl suhkrut
  • 200 ml sooja vett
  • 1 spl taimeõli

Täidis (sealiha versioon)

  • 300 g hakitud sealiha
  • 1 tass hakitud kapsast
  • 2 kevadsibulat, hakitud
  • 2 küüslauguküünt, hakitud
  • 1 spl sojakastet
  • 1 spl osterikastet
  • 1 tl seesamiõli
  • Soola ja pipart maitse järgi
  • 1 tl riivitud ingverit

👩‍🍳 Valmistamine samm-sammult

1. Taina valmistamine

Sega soojas vees suhkur ja kuivpärm, lase umbes 10 minutit seista, kuni tekib vaht. Sega jahu kaussi, lisa õli ja pärmisegu. Sõtku tainas elastseks ja siledaks, kata rätikuga ja lase soojas kohas kerkida umbes 1 tund või kuni tainas kahekordistub.

2. Täidise ettevalmistamine

Sega kausis kõik täidise koostisosad ühtlaseks massiks. Maitsesta soola ja pipraga.

3. Baozi vormimine

Jaga tainas umbes 10 võrdseks osaks. Rulli iga osa ümara kettana (umbes 10 cm läbimõõduga). Aseta keskele 1 spl täidist ja voldi taina servad ülespoole kokku, keerates need tihedalt kinni, moodustades pehme koti.

4. Aurutamine

Aseta baozi aurutialusele või spetsiaalsele dim sumi korvile, jäta vahed. Auruta keeva vee kohal umbes 15–20 minutit, kuni taigen on kerkinud ja pehme.


💡 Näpunäited

  • Taina korralik kerkimine tagab pehmuse ja kohevuse.
  • Täidise mahlakus on oluline, kasuta värskeid koostisosi.
  • Kui soovid taimetoidu varianti, kasuta täidises seened, tofu ja köögiviljad.

🥢 Serveerimissoovitus

Serveeri baozi kuumalt koos tšillikastme või sojakastmega. Sobib ideaalselt hommikusöögiks, suupisteks või kergeks eineks.


🛑 Levinud vead

  • Tainas ei kerkinud korralikult: tulemuseks tihe ja kõva saiake.
  • Täidis oli kuiv või liiga vähese maitsega.
  • Baozi aurutamine liiga kaua muudab taigna sitkeks.