Biryani

Biryani retsept – Maitsev India riisiroog

Biryani

Biryani on üks India köögi kõige populaarsemaid roogasid. See aromaatne riisiroog ühendab endas vürtsid, liha või köögiviljad ning on ideaalne pidulikuks õhtusöögiks.

🌿 Koostisosad (4 inimesele)

Riis

  • 2 klaasi basmati riisi 🍚
  • 1 tl soola 🧂
  • 2–3 kardemoni kauna
  • 2 nelki
  • 1 kaneelipulk

Marinaad

  • 500 g kanafileed 🍗 (või köögivilju 🥦)
  • 200 g maitsestamata jogurtit 🥛
  • 1 sibul 🧅 (hakitud)
  • 2 küüslauguküünt 🧄
  • 1 tl ingveripastat
  • 1 tl kurkumit 🌕
  • 1 tl tšillipulbrit 🌶️
  • 1 tl garam masala maitseainet

Lisandid

  • 2 sibulat (õhukesteks viiludeks) praadimiseks 🧅
  • Peotäis rosinaid ja mandleid 🌰
  • Värske koriander 🌿

🔥 Valmistamisõpetus

1. Riisi ettevalmistus

Keeda basmati riis poolpehmeks koos kardemoni, nelgi ja kaneeliga. Ära keeda lõpuni – see küpseb hiljem koos lihaga.

2. Kana (või köögiviljade) marinaad

Sega jogurt, sibul, küüslauk, ingver, kurkum, tšillipulber ja garam masala. Lisa kanatükid ning lase vähemalt 1 tund marineeruda.

3. Sibulate praadimine

Kuumuta õli ja prae sibularõngaid kuldpruuniks. Hoia need kõrvale – neid kasutatakse kihistamisel.

4. Kihtide ladumine

Suurde potti või ahjuvormi:

  1. Pane kiht riisi 🍚
  2. Lisa kiht marinaadis kana või köögivilju 🍗🥦
  3. Lisa praetud sibulad, rosinad ja mandlid 🌰
  4. Kata ülejäänud riisiga

5. Aurutamine

Kata kaanega ja küpseta madalal kuumusel 25–30 minutit. Kui kasutad ahju, siis 180°C juures sama aeg.


🌟 Serveerimine

Serveeri Biryani värske koriandri ja jogurtikastmega (raita). 🥗
See roog sobib ideaalselt perekondlikuks õhtusöögiks või pidulikuks peolauaks.