
Mis on Fattoush?
Fattoush on traditsiooniline Levantist pärit salat, mis on valmistatud värsketest köögiviljadest ja krõbedaks röstitud pita- või lavašileivast. Selle eriliseks teeb just sumaki-nimelise hapuka vürtsi kasutamine, mis annab salatile iseloomuliku maitse. Fattoush on ideaalne suvine salat, mis sobib hästi igapäevaseks eineks või grilltoitude kõrvale.
Koostisosad (4–6 portsjonit)
- 2–3 pitaleiba (või lavaššileiba)
- 1 kurk
- 2 tomatit
- 1 paprika (punane või roheline)
- 4–5 redist
- 1 väike punane sibul või roheline sibul
- 1 väiksem peotäis värsket peterselli
- 1 väiksem peotäis värsket münti
- 1 peotäis salatilehti (nt romaine või jääsalat)
- Sumak – 1 tl (võimalusel)
Kaste:
- 3 spl oliiviõli
- 2 spl sidrunimahla
- 1 tl granaatõunakontsentraati (valikuline, autentsemaks maitseks)
- 1 tl sumakit (või veidi äädikat asenduseks)
- 1/2 tl soola
- 1/4 tl musta pipart
- 1 väikse küüslauguküüs (peeneks hakitud – valikuline)
Kuidas valmistada Fattoush’i – samm-sammult juhend
1. Valmista krõbe leib
Lõika pita- või lavašileib suupärasteks tükkideks. Rösti need ahjus 180 °C juures 8–10 minutit või kuni need muutuvad krõbedaks ja kuldpruuniks. Võid neid ka pannil vähese oliiviõliga krõbedaks praadida.
2. Tükelda köögiviljad
Lõika tomatid, kurk, paprika, redis ja sibul suupärasteks tükkideks. Haki petersell, münt ja salatilehed peeneks.
3. Valmista kaste
Sega väikeses kausis oliiviõli, sidrunimahl, sumak, sool, pipar ja granaatõunakontsentraat. Soovi korral lisa ka hakitud küüslauk.
4. Sega salat kokku
Vahetult enne serveerimist sega kõik köögiviljad, ürdid ja kaste suures kausis kokku. Lisa röstitud leivatükid ja sega õrnalt läbi. Nii jääb leib krõbe ega pehmene enne serveerimist.
Serveerimissoovitused
Fattoush sobib suurepäraselt:
- Grillitud liha, falafeli või shawarma kõrvale
- Tervisliku lõuna või kerge eine osana
- Eraldi eelroana koos hummuse ja baba ghanoush’iga
Tervislik ja taimne valik
Fattoush on vegan, kiudainerikas ning sisaldab rohkelt C-vitamiini ja antioksüdante. Krõbe leib annab tekstuuri, samas kui värsked ürdid ja sidrun annavad kevadise ja ergutava maitse.