Hummus retsept

Hummus retsept – Tervislik ja Maitsev Lähis-Ida Kaste

Hummus retsept

Mis on hummus?

Hummus on traditsiooniline Lähis-Ida päritolu kikerhernepüree, mis on saanud populaarseks kogu maailmas tänu oma lihtsusele, tervislikkusele ja mitmekülgsusele. See taimne kaste sobib suurepäraselt dipikastmeks, võileivakatteks või salatite lisandiks. Klassikaline hummus koosneb keedetud kikerhernestest, tahiinist (seesamipasta), sidrunimahlast, küüslaugust ja oliiviõlist.


Koostisosad (4 portsjonit)

  • 400 g keedetud või konserveeritud kikerherneid (1 purk)
  • 2–3 spl tahhiinit (seesamipasta)
  • 2 spl värskelt pressitud sidrunimahla
  • 1–2 küüslauguküünt (vastavalt maitsele)
  • 2–4 spl külmpressitud oliiviõli
  • 2–4 spl vett (vajadusel)
  • 1/2 tl jahvatatud köömneid (valikuline)
  • Sool – maitse järgi
  • Paprikapulber ja hakitud petersell serveerimiseks (valikuline)

Kuidas valmistada hummust – samm-sammult juhend

1. Kikerherneste ettevalmistamine

Kui kasutad konserveeritud kikerherneid, nõruta ja loputa need sõelal külma vee all. Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, leota neid üleöö ja keeda kuni pehmeks.

2. Püreesta koostisosad

Pane kikerherned, tahhiin, sidrunimahl, küüslauk ja sool köögikombaini või blenderisse. Püreesta, kuni segu muutub kreemjaks.

3. Lisa oliiviõli ja vajadusel vett

Töötlemise ajal lisa järk-järgult oliiviõli. Kui segu on liiga paks, lisa natuke vett, et saavutada soovitud tekstuur. Kui soovid eriti siidist tulemust, võid hummust läbi sõela suruda.

4. Maitse ja kohanda

Proovi hummust ja lisa vajadusel veel sidrunimahla, küüslauku või soola. Köömned annavad lisamaitset, kui soovid traditsioonilisemat Lähis-Ida nooti.


Kuidas hummust serveerida?

Hummust serveeritakse tihti sügava taldriku või kausi sees. Vajuta keskele väike lohk ja vala sinna veidi oliiviõli. Kaunista paprikapulbri ja hakitud värske peterselliga. Serveeri koos pita-leiva, krõpsude, tooreste köögiviljade või falafelitega.


Näpunäited ja variatsioonid

  • Vürtsikam hummus: Lisa tšillipulbrit või cayenne’i pipart.
  • Röstitud paprika hummus: Lisa püreesse röstitud punast paprikat.
  • Peedihummus: Lisa keedetud peeti, et saada roosat tooni ja magusamat maitset.
  • Säilitamine: Hummust saab hoida õhukindlas anumas külmkapis kuni 5 päeva.

Miks valida hummus?

Hummus on suurepärane valgu- ja kiudainete allikas, sobib taimetoitlastele ja veganitele ning aitab hoida veresuhkru taset stabiilsena. See on ideaalne tervislik suupiste või eine osa, mida saab kiiresti ja lihtsasti valmistada kodus.