
Mis on kebab (kofta)?
Kebab või kofta on Lähis-Ida ja Vahemere köögis laialt tuntud roog, mis koosneb maitsestatud hakklihast valmistatud vardaroogadest. Erinevates kultuurides valmistatakse seda veise-, lamba- või kana hakklihast, maitsestades ürtide ja vürtsidega. Küpsetatakse tavaliselt grillil või ahjus, serveeritakse pita-leiva, riisi ja jogurtikastmega.
Koostisosad (4 portsjonit – umbes 8 kebabit)
- 500 g veise- või lambahakkliha (võib segada ka pooleks)
- 1 väike sibul (peeneks hakitud või riivitud)
- 2–3 küüslauguküünt (hakitud või pressitud)
- 1/2 kimbu värsket peterselli (hakitud)
- 1 tl jahvatatud köömneid (jeera)
- 1 tl jahvatatud koriandrit
- 1/2 tl suitsutatud paprikapulbrit (valikuline)
- 1/2 tl kaneeli (soovi korral, autentsem maitse)
- 1 tl soola
- 1/2 tl musta pipart
- Puidust vardaid või metallvardaid
Kuidas valmistada kebabi – samm-sammult juhend
1. Valmista kebabisegu
Pane hakkliha suurde kaussi. Lisa peeneks hakitud sibul, küüslauk, hakitud petersell ja kõik maitseained. Sega kätega väga hästi läbi, kuni saad ühtlase ja kleepuva massi. Segu peaks hästi vormi hoidma.
2. Lase segul puhata
Kata kauss toidukilega ja lase segul seista külmkapis vähemalt 30 minutit. See aitab maitsetel seguneda ja muudab segu kergemini töödeldavaks.
3. Vormimine
Niisuta käsi veega ja vormi hakklihasegust väikesed piklikud pätsikesed või vorstikesed. Torka need ettevaatlikult varraste otsa. Kui kasutad puust vardaid, leota neid eelnevalt vähemalt 30 minutit vees, et need grillimisel ei põleks.
4. Küpsetamine
Küpseta kebabe grillil või ahjus 200 °C juures umbes 15–20 minutit, keerates vahepeal, kuni need on ühtlaselt pruunistunud ja läbi küpsenud. Grillil saad eriti autentse maitse ja suitsuse noodi.
Serveerimissoovitused
Serveeri kebabe värske pita või lavašileivaga, kõrvale jogurtikaste (nt tzatziki või tahhiinikaste), grillitud köögiviljad või riis. Puista peale värsket peterselli ja sidrunimahla.
Variatsioonid ja näpunäited
- Taimetoitlane variant: Asenda liha näiteks kikerhernepüree ja köögiviljade seguga (taimne kofta).
- Vürtsikam kebab: Lisa segusse hakitud tšillipipart või cayenne’i pipart.
- Juustuga täidetud: Võid vormimise ajal lisada keskele natuke fetajuustu või mozzarella’t.
Tervislik ja toitev valik
Kebabi võib valmistada madala rasvasisaldusega lihast ja küpsetada ahjus, et saada vähem õline, kuid siiski maitsev toit. Tänu valgu- ja maitseaineterikkusele sobib see hästi ka tasakaalustatud toitumise osaks.