
Mis on shawarma?
Shawarma on üks kõige ikoonilisemaid Lähis-Ida tänavatoite – mahlane, vürtsidega marineeritud liha, mis küpsetatakse vertikaalsel vardal ja lõigatakse õhukesteks viiludeks. Koduses versioonis küpsetatakse liha pannil või ahjus. Shawarmat serveeritakse tavaliselt pita või lavaššileivas, koos värske salati, marineeritud köögiviljade ja kastmetega nagu jogurtikaste või tahhiini.
Koostisosad (4–6 portsjonit)
Marinaadile:
- 800 g kanakintsuliha (või veise- või lambaliha, õhukeste viiludena)
- 3 spl oliiviõli
- 3 küüslauguküünt (hakitud või pressitud)
- 1 tl jahvatatud köömneid
- 1 tl jahvatatud koriandrit
- 1 tl paprikapulbrit (võib lisada suitsutatud paprikat)
- 1/2 tl jahvatatud kaneeli
- 1/2 tl kurkumit
- 1/2 tl jahvatatud ingverit
- 1/4 tl cayenne’i pipart (valikuline, kui soovid vürtsikust)
- 1 tl soola
- 1/2 tl musta pipart
- 3 spl sidrunimahla või valge veini äädikat
Shawarma valmistamine – samm-sammult juhend
1. Marineeri liha
Sega kõik marinaadi koostisosad kausis. Lisa kanaviilud ja masseeri maitseained lihasse. Kata ja lase külmkapis maitsestuda vähemalt 2 tundi, veel parem üleöö.
2. Küpseta liha
Kuumuta pann keskmisel-kõrgel kuumusel. Lisa veidi õli ja küpseta liha partiide kaupa, kuni see on pruunistunud ja küps. Alternatiivina võid küpsetada liha ahjus 200 °C juures 20–25 minutit või grillil, kuni see on kuldne ja mahlane.
3. Lõika viiludeks
Kui liha on valmis, lase sellel paar minutit puhata, seejärel lõika õhukesteks ribadeks – just nagu päris shawarma.
Serveerimissoovitused
Shawarmat serveeritakse tavaliselt järgmiselt:
- Pita või lavaššileiva sees, koos värske salati, tomati, sibula ja marineeritud kurkidega.
- Kastmed: Jogurtikaste, küüslaugukaste või tahhiinikaste (seesamipasta ja sidrunimahla segu).
- Lisandina: Praekartulid, hummus või tabbouleh salat.
Shawarma taimetoitlane versioon
Soovid lihavaba shawarmat? Kasuta:
- Seitanit, tofu või kikerherne-köögiviljasegu.
- Sama marinaadi ja küpsetusmeetod toimib hästi ka taimsete valikutega.
Tervislikud näpunäited
- Kasuta nahata kanakintsuliha, mis jääb mahlane, kuid vähem rasvane.
- Küpseta ahjus või grillil, mitte rohkes õlis.
- Lisa rohkelt värskeid köögivilju ja täistera pita.