Tang Cu Li Ji

Sweet and Sour Pork (Tang Cu Li Ji) — hiina restoranide hittroa saladused

Tang Cu Li Ji

Sweet and Sour Pork ehk Tang Cu Li Ji on üks populaarsemaid kantoni köögi roogasid, mille nimi tähendab sõna-sõnalt „suhkur-äädikas sealiha sisefilee”. Krõbe paneering ja läikiv punakas kaste loovad kontrasti nii maitse kui tekstuuri osas — see on roog, mis võidab südameid nii Aasias kui ka mujal.

Erinevalt Sichuani vürtsikatest roogadest on see kerge, värske ja happeliselt magus, kus ananass ja paprika toovad troopilist värskust.


Maitseprofiil

  • Magusus: suhkur või mesi, ananassi loomulik magusus
  • Happesus: riisiäädikas või valge äädikas
  • Umami: sojakaste + ketšup või tomatipasta
  • Tekstuur: väljast krõbe, seest mahlane liha

Koostisosad (4 portsjonit)

Sealiha ja marinaad

  • 500 g sealihasisefilee või välisfilee, lõigatud 2 cm ribadeks
  • 1 spl sojakastet
  • 1 spl Shaoxing’i veini või kuiva valget veini
  • ½ tl soola
  • ½ tl valget pipart
  • 1 tl seesamiõli
  • 1 muna
  • 4–5 spl maisitärklist (paneeringuks)

Kastme koostisosad

  • 3 spl ketšupit (või 2 spl tomatipastat + 1 tl suhkrut)
  • 3 spl riisiäädikat
  • 2 spl pruuni suhkrut või mett
  • 1 spl sojakastet
  • 2 spl ananassikonservi mahla (või värske ananassi mahl)
  • ½ klaasi vett
  • 1 tl maisitärklist (segada 1 spl veega kastme paksendamiseks)

Köögiviljad ja lisandid

  • 1 roheline paprika, 2 cm tükkideks
  • 1 punane paprika, 2 cm tükkideks
  • 150 g ananassi tükke (värske või konserv)
  • 2 küüslauguküünt, hakitud
  • 1–2 spl taimeõli praadimiseks
  • Õli sügavpraadimiseks (päevalille-, maisi- või maapähkliõli)

Ettevalmistus (20–30 minutit + marinaad 20 minutit)

  1. Lõika liha ühtlasteks ribadeks, et praadimisel küpseks ühtlaselt.
  2. Marinaad: sega liha sojakastme, Shaoxingi veini, soola, pipra, seesamiõli ja munaga. Lisa 2 spl maisitärklist ja sega ühtlaseks. Lase seista 20–30 minutit.
  3. Kastme ettevalmistus: sega kõik kastme koostisosad ühes kausis, maisitärklis lahustada vees ja lisada viimasena.
  4. Köögiviljad: lõika paprika ja ananass tükikesteks, küüslauk peenesta.

Valmistamine samm-sammult

  1. Sügavprae liha
    • Kuumuta potis või wokis õli 170–180 °C.
    • Vahetult enne praadimist kata marinaadis liha veel 2–3 spl maisitärklisega, et saada paks ja krõbe kate.
    • Prae lihatükke väikestes kogustes 3–4 minutit, kuni kuldpruun. Nõruta restil või paberrätikul.
  2. Topeltprae nipp (restorani-krõbedus)
    • Tõsta õli kuumus 190 °C ja prae liha uuesti 30–40 sekundit. See eemaldab liigse õli ja muudab pinna eriti krõbedaks.
  3. Kastme valmistamine
    • Kuumuta wok või suur pann, lisa 1–2 spl õli.
    • Lisa hakitud küüslauk, prae 5–10 sek.
    • Lisa paprika ja ananass, prae 1–2 min.
    • Lisa kastme segu, keeda keskmisel kuumusel kuni kaste hakkab paksenema ja muutub läikivaks.
  4. Lõppviimistlus
    • Lisa krõbe liha kastmesse ja sega kiiresti, et tükid oleksid ühtlaselt kaetud, kuid ei kaotaks krõbedust.
    • Serveeri kohe kuumalt.

Näpunäited ja professionaalsed nipid

  • Topeltprae meetod on see, mis eristab kodust versiooni restoraniversioonist.
  • Kastme paksus peab olema just nii tugev, et see kataks lihatükid õhukese kihina.
  • Värsked köögiviljad (eriti paprika) lisada viimasel hetkel, et säilitada krõmpsuvus.
  • Maisitärklise kate hoiab liha mahlase. Ära asenda seda nisujahuga — tekstuur muutub.
  • Kui kasutad ananassikonservi, kasuta kindlasti ka veidi mahla kastme maitsestamiseks.

Serveerimine

  • Serveeri kohe pärast valmistamist, et krõbe tekstuur säiliks.
  • Kõrvale sobib aurutatud jasmiinriis või praetud riis.
  • Kaunista kevadsibula või seesamiseemnetega.

Variatsioonid

  • Kana versioon: asenda sealiha kanafileega, muidu sama retsept.
  • Vegan: tofu + köögiviljad (porgand, suvikõrvits, paprika), sama kaste.
  • Ekstra magus: lisa rohkem ananassi ja vähenda äädikat.

Säilitamine

  • Külmkapis: kuni 1 päev — pärast seda kaob krõbedus.
  • Taassoojendamine: kuumuta pannil keskmisel kuumusel, lisa tilk vett kastmesse.

Levinumad vead ja lahendused

  • Pehme paneering: põhjuseks liiga madal õlitemperatuur või liiga palju liha korraga õlis.
  • Kastme maitse tasakaal paigast: maitse enne liha lisamist — vajadusel lisa äädikat või suhkrut.
  • Liha kuiv: üle praetud või liiga väike tükk.