Aşure

Aşure Retsept – Traditsiooniline Türgi Noa Puding

Aşure

Aşure (hääldus: a-şu-re) on ajalooline ja vaimse tähendusega Türgi magustoit, mida peetakse esimeseks magustoiduks maailmas. Legendi järgi keetis Noa laeva viimastel päevadel oma ülejäänud toiduvarudest magusa roa – sellest sündis Aşure, tuntud ka kui Noa puding.

Tänapäeval süüakse Aşuret Muharremi kuu 10. päeval ja seda jagatakse naabritele, sõpradele ja pereliikmetele.


Mis on Aşure?

Aşure on taimne, vegansõbralik ja toitainerikas puding, mis sisaldab kaunvilju, teravilju, kuivatatud puuvilju ja pähkleid. See sümboliseerib rahu, jagamist ja ühtsust. Iga koostisosa tähistab küllust ja elu mitmekesisust.


Koostisosad (8–10 portsjonit)

Põhikoostisosad:

  • 250 g nisuterasid (bulgur või terve nisu)
  • 100 g kikerherneid (leotatud)
  • 100 g valgeid ube (leotatud)
  • 50 g riisi
  • 100 g kuivatatud aprikoose (hakituna)
  • 100 g rosinaid
  • 50 g kuivatatud viigimarju (viilutatuna)
  • 1 õun (tükeldatud)
  • 1 apelsinikoore tükk (soovi korral)
  • 200 g suhkrut (või maitse järgi rohkem)
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • Näputäis soola

Kaunistamiseks:

  • Kreeka pähklid
  • Granaatõunaseemned
  • Kaneel
  • Sarapuupähklid või pistaatsiapähklid

Kuidas Valmistada Aşuret?

1. Ettevalmistus

  • Leota kikerherneid ja ube üleöö eraldi kaussides.
  • Loputa nisu ja leota seda samuti.
  • Järgmisel päeval keeda kõiki komponente eraldi, kuni need on pehmed.

2. Keeda puding

  • Aseta pehmeks keedetud nisu suurde potti ja lisa 1,5 liitrit vett. Keeda madalal tulel.
  • Lisa keedetud kikerherned, oad ja riis. Keeda veel 10–15 minutit.
  • Lisa aprikoosid, rosinad, viigimarjad, õunad ja apelsinikoor.
  • Sega pidevalt ja vajadusel lisa vett – segu peaks jääma paks, aga mitte liiga tahke.
  • Lisa suhkur, kaneel, vanill ja sool. Keeda veel 5–10 minutit.

3. Serveeri ja kaunista

  • Tõsta Aşure serveerimiskaussidesse või klaaspurkidesse.
  • Lase jahtuda ja seejärel kaunista pähklite, granaatõunaseemnete ja kaneeliga.
  • Serveeritakse toatemperatuuril või külmalt.

Miks Proovida Aşuret?

  • Taimne ja toitev – ei sisalda piima ega loomseid tooteid.
  • Sümboolne ja jagatav – sobib ideaalselt sõprade ja perega jagamiseks.
  • Kultuuriline kogemus – üks sügavaima tähendusega magustoite Türgi köögis.
  • Mitmekesine koostis – vitamiinide, kiudainete ja antioksüdantide rikas.

Nõuanded Täiusliku Aşure Jaoks

  • Võid kasutada ka kuivatatud kirsse, datleid või granadilli erilise maitse lisamiseks.
  • Kui soovid vähem magusat varianti, vähenda suhkru kogust ja kasuta näiteks roosivett maitsestamiseks.
  • Valmista suur kogus – Aşure on traditsiooniliselt jagamiseks mõeldud toit!