Kabak dolması

Kabak dolması – Maitsev ja toitev täidetud suvikõrvits Türgi köögist

Kabak dolması

Kabak dolması on üks Türgi köögi klassikalisi roogasid, kus suvikõrvits täidetakse maitsva seguga riisist, maitsetaimedest ja vahel ka hakklihast. See on kerge, samas toitev toit, mis sobib suurepäraselt nii lõuna- kui õhtusöögiks.

Mis on kabak dolması?

Kabak dolması tähendab türgi keeles „täidetud suvikõrvitsat“. See roog on populaarne eriti kevadel ja suvel, kui suvikõrvits on hooajal. Täidis võib olla taimne või lihaga ning sisaldab tavaliselt riisi, sibulat, maitsetaimi nagu till ja petersell, ning vürtse.

Koostisosad (klassikaline versioon)

  • 4–5 väikest suvikõrvitsat
  • 1 tass pesemata riisi
  • 1 keskmine sibul (hakitud)
  • 200 g hakkliha (soovi korral, taimetoidu puhul jäta välja)
  • 2 spl tomatipastat
  • 1 tl kuivatatud piparmünti
  • Peotäis värsket tilli ja peterselli
  • Sool, pipar
  • Oliiviõli
  • 1 sidruni mahl
  • Soe vesi

Kuidas valmistada kabak dolması?

  1. Pese suvikõrvitsad ja lõika nende otsad. Koori soovi korral õhukeselt ja uurista ettevaatlikult sisu välja, jättes seinad u 0,5 cm paksuseks.
  2. Valmista täidis: sega riis, hakitud sibul, tomatipasta, maitsetaimed, sool, pipar ja hakkliha (kui kasutad). Lisa paar lusikatäit oliiviõli.
  3. Täida suvikõrvitsad ¾ ulatuses seguga – jäta riisile paisumisruumi.
  4. Aseta täidetud suvikõrvitsad püstiselt potti.
  5. Lisa poti põhja veidi vett, sidrunimahla ja oliiviõli.
  6. Kata kaanega ja hauta madalal kuumusel 40–50 minutit, kuni suvikõrvitsad ja täidis on pehmed.
  7. Serveeri soojalt või toatemperatuuril, koos jogurtiga või värske sidruniviiluga.

Tervislik ja mitmekülgne roog

Kabak dolması sobib hästi tasakaalustatud toitumiseks. Taimetoitlastel on lihtne liha välja jätta ja kasutada rohkem maitsetaimi või isegi läätsesid. Roog sisaldab kiudaineid, vitamiine ja antioksüdante – eriti kui valmistatakse oliiviõliga ja rohkete ürtidega.

Kus Eestis proovida või valmistada?

Eestis ei ole kabak dolması veel väga levinud, kuid see on lihtne roog, mida saab kodus kergesti valmistada. Koostisosad on saadaval igas supermarketis. See sobib suurepäraselt neile, kes soovivad Türgi maitseid oma köögis proovida.