Kazandibi

Kazandibi Retsept – Traditsiooniline Türgi Karamelliseeritud Piimapuding

Kazandibi

Kazandibi on üks Türgi köögi kõige tuntumaid ja armastatumaid magustoite. See on karamelliseeritud põhjaga piimapuding, mis ühendab siidise tekstuuri ja kergelt suitsuse maitse. Kui soovid pakkuda midagi erilist ja autentset, siis on kazandibi ideaalne valik.


Mis on Kazandibi?

Kazandibi (tähendab sõna otseses mõttes “poti põhi”) on Türgi magustoit, mille juured ulatuvad Ottomani paleekööki. Tegemist on karamelliseeritud põhjakihiga piimapudingu variandiga, mida serveeritakse külmalt ja mille pind on õrnalt kõrbenud. Tulemuseks on uskumatult pehme ja maitsev maius, mis sobib suurepäraselt pärast lõunasööki või pidulauale.


Koostisosad (6 portsjoni jaoks)

  • 1 liiter täispiima
  • 100 g suhkrut
  • 50 g riisijahu
  • 20 g nisujahu
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • Näputäis soola
  • 1 sl võid või tuhksuhkrut karamelliseerimiseks

Kuidas Valmistada Kazandibit?

1. Valmista piimapuding

  • Sega riisijahu, nisujahu, suhkur, vanillisuhkur ja sool väiksemas kausis.
  • Lisa segule aeglaselt umbes 200 ml piima ja sega ühtlaseks massiks.
  • Kuumuta ülejäänud piim potis. Kui see on soe, lisa jahu-piimasegu ja keeda madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb.

2. Valmista karamelliseeritud põhi

  • Võta lai pann või madal ahjuplaat.
  • Puista põhjale ühtlane kiht tuhksuhkrut või määri õhuke kiht võid.
  • Kuumuta pliidil keskmisel kuumusel, kuni suhkur hakkab karamellistuma või või muutub kergelt pruunikaks.

3. Vala puding karamellpõhjale

  • Kui põhi on karamellistunud, vala peale kuum piimapuding.
  • Tase ühtlaselt ja lase madalal kuumusel veel paar minutit pliidil olla, et karamellikiht kinnituks.

4. Jahuta ja serveeri

  • Lase kazandibil täielikult jahtuda ja tõsta seejärel külmkappi vähemalt 4 tunniks.
  • Enne serveerimist lõika tükkideks ja keera need ümber nii, et karamellistunud pool jääks peale.

Serveerimissoovitused

  • Kazandibit võib serveerida kaneeliga, purustatud pistaatsiapähklitega või lihtsalt klassikalisel kujul.
  • Kõrvale sobib Türgi tee või must kohv.

Nõuanded Täiusliku Kazandibi Jaoks

  • Aeglase kuumutamise saladus: ära kiirusta karamelliseerimisega – see annab desserdile unikaalse maitse.
  • Kui soovid rohkem suitsust maitset, lase põhjal rohkem karamellistuda, aga jälgi, et see ei kõrbeks.
  • Kasuta täispiima, et saavutada siidjas ja kreemjas tekstuur.

Miks Proovida Kazandibit Kodus?

Kazandibi ei ole ainult maitsev, vaid ka visuaalselt muljetavaldav magustoit. See:

  • Tõstab iga õhtusöögi taset
  • Ei vaja eksootilisi koostisosi
  • Säilitab Türgi köögi traditsioone
  • Sobib suurepäraselt külmkapis säilitamiseks