Lokma

Lokma Retsept – Krõbedad ja Siirupised Türgi Magusa pallid

Lokma

Lokma on üks Türgi populaarsemaid tänavamagustoite – kuldpruuniks praetud taignapallid, mis on kaetud magusa siirupiga. Krõbe väljast, pehme seest – tõeline maius igale maiasmokale! Lokma on eriti populaarne pidustustel, pühadel ja erilistel sündmustel.


Mis on Lokma?

Lokma tähendab türgi keeles “amps” ja seda magustoitu serveeritakse sageli tasuta heategevuse või tänutunde märgiks. Tegu on sügaval praetud pärmitaigna pallidega, mida seejärel kastetakse suhkrusiirupisse või maitsestatakse meega.

See on kiire, lihtne ja väga maitsev maiuspala, mis meenutab veidi donutsi või fritüüritud sõõrikut, kuid oma Türgi iseloomuga.


Koostisosad (umbes 20–25 pallikese jaoks)

Tainas:

  • 250 ml käesooja vett
  • 1 tl kuivpärmi
  • 1 sl suhkrut
  • 250 g nisujahu
  • Näputäis soola
  • 1 sl maisitärklist (valikuline – krõbedama tulemuse jaoks)

Siirup:

  • 200 g suhkrut
  • 150 ml vett
  • 1 tl sidrunimahla
  • (soovi korral: paar tilka roosivett või vanilli)

Praadimiseks:

  • Päevalilleõli või muu neutraalse maitsega õli

Kuidas Valmistada Lokmat?

1. Valmista siirup

  • Sega vesi ja suhkur kastrulis, lase keema tõusta.
  • Lisa sidrunimahl ja keeda madalal kuumusel umbes 10 minutit, kuni segu kergelt pakseneb.
  • Lase täielikult jahtuda.

2. Valmista tainas

  • Lahusta pärm ja suhkur soojas vees, lase seista 5–10 minutit, kuni tekib vaht.
  • Lisa jahu, sool ja soovi korral maisitärklis. Sega, kuni moodustub pehme ja kleepuv tainas.
  • Kata kauss ja lase tainal soojas kohas kerkida 1 tund, kuni see on kahekordistunud.

3. Prae lokmad

  • Kuumuta pannil või potis ohtralt õli (keskmisel kuumusel).
  • Võta väikese lusika või märgade sõrmedega tainast ja aseta kuuma õli sisse pallikesed.
  • Prae, kuni lokmad muutuvad kuldpruuniks ja krõbedaks (umbes 3–4 minutit).
  • Tõsta majapidamispaberile nõrguma.

4. Kasta siirupisse ja serveeri

  • Pane soojad lokmad otse jahtunud siirupisse ja lase neil paar minutit maitsestuda.
  • Serveeri soojalt või jahtunult.

Serveerimissoovitused

  • Puista peale jahvatatud kaneeli, hakitud pistaatsiapähkleid või kookoshelbeid.
  • Serveerimiseks sobib hästi Türgi kohv või münditee.

Nõuanded Täiusliku Lokma Jaoks

  • Kasuta lusika või jäätisepallilõikuri abil võrdsed pallid.
  • Õli peab olema piisavalt kuum (umbes 170–180 °C), muidu imavad lokmad liiga palju rasva.
  • Ära ülerahvasta panni – see alandab temperatuuri ja muudab lokmad pehmeks.

Miks Proovida Lokmat?

  • Lihtne valmistada kodus
  • Vaid mõned koostisosad
  • Sobib suurepäraselt jagamiseks külalistega
  • Autentne Türgi tänavamaitse