Tripe supp

Tripe supp – Traditsiooniline Türgi delikatess

Tripe supp

Tripe supp ehk türgi keeles işkembe çorbası on üks Türgi köögi vanimaid ja maitsvamaid roogasid. See supp, mis on valmistatud puhastatud looma maost, on eriti populaarne külmadel talvekuudel ja pärast pidustusi. Seda peetakse taastavaks, toitvaks ja lausa tervistavaks söögiks.

Mis on tripe supp?

Tripe supp on rikkalik ja toitev roog, mille põhikoostisosaks on lehmamagu. Seda keedetakse mitu tundi, et saavutada pehme tekstuur ja sügav maitse. Suppi maitsestatakse küüslaugu, äädika, jahu ja sidrunimahlaga ning mõnes variandis lisatakse ka jogurtit või munakollast.

Tripe supi ajalugu Türgis

Tripe suppi on Türgis valmistatud sajandeid – see on eriti levinud Osmanite impeeriumi aegadest alates. Tänapäeval leiab seda rooga iga suurema linna işkembeci restoranist, mis on sageli ööpäevaringselt avatud. Seda süüakse tihti varahommikuti või pärast pidustusi.

Tervislikud omadused

Tripe supp sisaldab rohkelt kollageeni, valke ja B-grupi vitamiine. See toetab liigeste tervist, parandab seedimist ning aitab kehal taastuda. Türgis arvatakse, et tripe supp puhastab organismi ja toetab maksa talitlust.

Kuidas serveeritakse?

Supp serveeritakse kuumalt ja kõrvale antakse tihti küüslaugukastet ja äädikat. Sageli süüakse seda koos värske leiva või lavašiga. Suppi võib maitsestada vastavalt eelistusele – hapukamaks, mahedamaks või kreemjamaks.

Kus Eestis proovida?

Kuigi tripe supp ei ole Eestis veel väga tuntud, on võimalik seda leida mõnest Türgi restoranist Tallinnas, Tartus või Pärnus. Seiklusjanulisele maitseotsijale on see suurepärane võimalus kogeda midagi uut ja ehtsat.