Zeytinyağlı enginar

Zeytinyağlı enginar – Türgi köögi kerge ja elegantne roog

Zeytinyağlı enginar

Zeytinyağlı enginar on Türgi köögi üks rafineeritumaid taimetoite, mida valmistatakse värskest artišokist ja oliiviõlist. See kerge, samas toitainerikas roog on eriti populaarne kevadel ja suvel, kui värskeid artišokke on külluses. Lisaks kaunile välimusele on see roog ka väga tervislik.

Mis on zeytinyağlı enginar?

Zeytinyağlı tähendab türgi keeles “oliiviõlis valmistatud” ja enginar on artišokk. Seega on zeytinyağlı enginar roog, kus artišoki südamed hautatakse oliiviõlis koos köögiviljadega nagu porgand, hernes, kartul ja sibul. Seda serveeritakse külmalt sidruniviilu ja värske tilliga.

Kuidas valmistada zeytinyağlı enginar?

Zeytinyağlı enginari valmistamine on lihtne, kuid vajab veidi kannatlikkust ja hoolt.

  1. Koostisosad:
    • Värsked artišokid (või sügavkülmutatud artišoki südamed)
    • Porgand
    • Roheline hernes
    • Kartul
    • Sibul
    • Oliiviõli
    • Sidrunimahl
    • Suhkur, sool, vesi
  2. Valmistamisjuhend:
    • Puhasta artišokid ja hõõru neid sidruniga, et vältida tumenemist.
    • Haki porgand, sibul ja kartul väikesteks kuubikuteks.
    • Prae sibul oliiviõlis klaasjaks, lisa ülejäänud köögiviljad ja artišokid.
    • Lisa sidrunimahl, vesi, näpuotsaga suhkrut ja soola.
    • Kata pott ja hauta madalal kuumusel 30–40 minutit, kuni kõik koostisosad on pehmed.
    • Jahuta ja serveeri külmalt.

Miks see roog on populaarne?

Zeytinyağlı enginar on Türgis eriti hinnatud oma kerguse, värskuse ja kauni serveeringu tõttu. Seda pakutakse sageli pidulikel õhtusöökidel eelroana. See on ideaalne valik taimetoitlastele ja sobib suurepäraselt ka detox-toiduks.

Tervislik kasu

Artišokk on rikas kiudainete, antioksüdantide ja C-vitamiini poolest. Koos oliiviõliga aitab see roog seedimist ja toetab maksa tööd. See on madala kalorsusega ja väga toitev.

Kus Eestis proovida või valmistada?

Kuigi see roog pole Eestis veel väga tuntud, saab seda nautida mõnes autentsetes Türgi restoranides. Samuti on zeytinyağlı enginar suurepärane kodune retsept, mida tasub proovida, eriti kevadel, kui turgudel on värsked artišokid saadaval.